Лекари от ТЕЛК отново заплашват с оставки заради задължението да връщат пенсии

Лекари от ТЕЛК отново заплашват с оставки заради задължението да връщат пенсии

Лекари от ТЕЛК-Пловдив отново заплашиха с колективни оставки заради неразрешения от здравното минитерство проблем с актовете за нарушения.

Много от лекарите плащат от собствения си джоб вече получените от пациентите инвалидни пенсии, които Националната лекарска комисия и НОИ са отменили със задна дата.

“Това са финансови санкции за пари, които са взети от пациентите, а не от нас“, коментира д-р Янко Лечев, председател на една от четирите комисии в Пловдив. По думите му се стига до блокиране на сметки и запор на заплати.

Лекарите от ТЕЛК настояват парите за пенсии на трудоустроените да не се изплащат преди да се произнесе Националната лекарска комисия.

По думите му той и колегите му много трудно могат да компенсират санкциите, защото в някои от случаите трябва да бъдат връщани хиляди левове. В същото време заплатите на работещите в ТЕЛК са около 800 лева и те нямат право да работят на второ място.

Лекарите искат ясни и бързи промени от институциите и са категорични, че в противен случай са готови да напуснат.

Това не е първи случай на масово недоволство сред лекарите от ТЕЛК.

През ноември 2015 година лекарите от ТЕЛК-Пловдив пак подадоха колективно оставки по същата причина, но в последствие ги оттеглиха заради обещанието за подготвяна реформа в медицинската експертиза на трудоспособността.

Реформата в експертизата на трудоспособността обаче все още се бави и е на ниво концепция, без дори да са разписани законодателни предложения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?