Хотелските лекари остават по желание

Хотелиерите няма да бъдат задължени да поемат част от финансирането на част от медицинското обслужване в курортите. Това стана ясно в четвъртък след среща между представители на здравното министерство, Агенцията по туризъм и хотелиерския бранш, на която бяха обсъдени бъдещите промени в наредбата за медицинското обслужване в курортните комплекси.

Миналата събота стана ясно, че здравното министерство подготвя нов документ, задължаващ собствениците на хотели да се включат в изграждането на здравните центрове, като осигурят помещения за лекарски кабинети. Идеята срещна остър отпор от страна на бизнеса, според който държавата се опитва да избяга от собствените си отговорности.

Получихме уверение, че хотелиерите няма да бъдат задължени да участват във финансирането на здравната помощ, а ще е по желание, подчерта Илиян Иванов, председател на Националния хотелиерски мениджмънт клуб.

Зам.-здравният министър д-р Матей Матеев коментира, че през този сезон няма да има проблем с медицинското обслужване на очакваните около 4 млн. туристи.

По морето има достатъчно лекари. Предвиждаме да осигурим и мобилни екипи и още линейки, както и да командироваме лекари от страната, обясни Матеев.

Месец преди началото на сезона обаче новият регламент все още не е готов и не е ясно колко медици и линейки ще бъдат изпратени.

Предвижда се лекарите в курортите да имат договори със Здравната каса, за да може да оказват спешна помощ на чуждестранни пациенти, чието медицинско обслужване страната ни е длъжна да поема с влизането ни в ЕС. Лечението се поема от НЗОК, което по административен път получава парите от съответните чужди здравни фондове. Същото важи и за българи, които пътуват в ЕС.

Много от лекарите у нас обаче предпочитат да работят на частно в курортите, вместо да сключат договор с НЗОК и така почиващите не могат да ползват полагащите им се медицински услуги.

Ние не можем да задължим лекарите са сключат договор с касата, но пазарът ще ги накара да го направят – 80% от чуждите туристи у нас са граждани на ЕС, уточни Матеев.

Според Иванов проблемът може бъде решен, ако собствениците задължат лекарите, които работят в хотелите им, да имат договор с касата. Това може да бъде една от клаузите в контракта, който лекарят и хотелът подписват, аргументира се той.

Медиците обаче се оплакват, че 12-те лева, които НЗОК плаща за преглед, не са достатъчни и затова карат чуждите гости да си плащат доста по-високи такси.

За да предотврати подобни злоупотреби, здравното ведомство се ангажира да разпише точно правила. За туристите извън ЕС и тези, които предпочетат да се лекуват на частно, всеки лекар ще трябва да сложи ясен ценоразпис на услугите, които предлага и да издава касови бележки, обеща Матеев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?