Христо Иванов до Нинова и Борисов: Вие вадите България от НАТО и ЕС

Снимка: БГНЕС

"Заигравките на всеки един от двама ви де факто изваждат България от НАТО и общата европейска външна политика. Не можем да очакваме, че ще се борите трансформацията му да съответства максимално на българския национален интерес. Говорите за промяна и реформи, но единственото, за което някога сте работили, е укрепването на мафиотския модел в страната ни. Вие сте вградени в темелите му като моми в мост. И неговото разрушаване може да означава единствено вашия край". Това казва в открито писмо бившият правосъден министър и настоящ лидер на "Да, България" Христо Иванов до председателите на БСП и ГЕРБ – Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

Той отбелязва, че избира да се обърне с писмо, защото "в нашата фасадна демокрация липсва дебат по най-важните за страната ни въпроси".

Mediapool публикува цялото открито писмо на Христо Иванов, без редакторска намеса:

Уважаема, госпожо Нинова,

Уважаеми, господин Борисов,

Обръщам се към Вас с открито писмо, защото в нашата фасадна демокрация липсва дебат по най-важните за страната ни въпроси. Без такъв дебат българските граждани няма как да вземат информирано решение на предстоящите избори. А от тези избори зависи положението ни в Европейския съюз. Гласите се един от вас двамата да стане премиер на България. Най-важното, което хората трябва да знаят, за да направят избора си, е, че Вие лично и вашите партии сте сериозният риск пред европейското бъдеще на страната ни. Бъдеще, за което всички мечтаем.

Хората трябва да знаят, че буквално пред очите ни се случва най-голямата трансформация на Европейския съюз от десетилетия. Преди броени дни Европейската комисия заговори официално за „Европа на много скорости”, а Германия и Франция вече обявиха, че обсъждат създаването на ядро от държави. Ако един от Вас двамата наистина стане премиер, рискуваме изобщо да изпаднем от бъдещето на Евросъюза.

Вие и Вашите партии прахосахте цялото първо десетилетие на българското членство в ЕС. Отказахте се да направите съдебна реформа. Вместо да чистите гнилите ябълки от съдебната власт, Вие лансирахте хора като Сотир Цацаров, Владимира Янева, Георги Колев, Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Вие си ги избрахте. Вместо да изградите здрави и независими регулатори и служби, Вие назначихте Пеевски в ДАНС, Филип Златанов с тефтерчето в антикорупционната комисия, хора без имена и биография, в КЗК и КФН. Назначихте и преназначихте Искров и компания в БНБ и те удобно проспаха КТБ, а сега ЕК ги изобличи, че си затварят очите и за ПИБ. Вие тровехте медиите, мачкахте свободната инициатива в икономиката, фалшифицирахте демократичния процес, тъпкахте конституцията,.

Заигравките на всеки един от двама Ви де факто изваждат България от НАТО и общата европейска външна политика. Благодарение на Вас и Вашите партии, България е най-бедната, най-корумпираната, най-незащитената страна в Европа. Вие не сте граждани на Европа по дух, не разбирате Евросъюза. Не можем да очакваме, че ще се борите трансформацията му да съответства максимално на българския национален интерес.

Говорите за промяна и реформи, но единственото, за което някога сте работили, е укрепването на мафиотския модел в страната ни. Вие сте вградени в темелите му като моми в мост. И неговото разрушаване може да означава единствено Вашия край.

Изборът, пред който са изправени българските граждани, трябва да бъде ясен. Гражданите биха могли да изберат Вас и Вашите партии и да дадат гласа си за още повече корупция и поетапна изолация на страната ни от Европейския съюз и НАТО.

Или могат да изберат „Да, България” и да подкрепят запазването и надграждането на нашето европейско членство. Защото само така можем да реализираме мечтата на поколения българи за демократична и европейска България, която може повече и застава високо.

Нито един от Вас двамата не е част от тази мечта и българските граждани разбират това все по-ясно. Това е реалният избор пред всички нас днес и вие, г-жо Нинова и г-н Борисов, сте от грешната му страна.

Христо Иванов

Споделяне

Още от Избори 2017

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?