Христо Иванов: Протестите са само началото на големите промени

снимка БГНЕС

"Изключително важно е да продължим с протеста, защото това е единствената форма на натиск на гражданите върху цялата тази мафиотизирана политическа система за нейната промяна". Това казва съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в интервю за БГНЕС. Той напомня, че демонстрациите в страната предизвикат вниманието на международната общност върху България.

"С вниманието си чуждестранните медии оказват натиск върху политическите партньори на Борисов в Европа да престанат да си затварят очите за него. Протестите са в началото на цялото домино, което може да доведе до промени", казва Иванов.

Според него по време на протеста на 2 септември властта е тествала стратегията за провокация, но тя се е провалила.

"Управляващите са достатъчно отчаяни, за да опитат пак и ние трябва да бъдем изключително внимателни и разумни. Това се отнася до всеки един гражданин, който е участник в протеста, защото протестът няма лидер", казва Иванов.

Той казва, че по време на протеста на 10 септември гражданите трябва да преодолеят "всякакви колебания и задръжки и да покажат, че са много".

"Самият факт, че има много хора на улицата е основен политически аргумент за всички играчи на терена както вътрешнополитически, така и външнополитически", напомня Иванов.

По думите му премиерът Борисов си представя управлението като селски кмет, който стои, подписва и ръкомаха, но сегашната криза изисква много по-сложен подход.

"Тя ще доведе до цялостна трансформация на глобалната икономика, а не само на българската. Страната няма нужда само да прецапа кризата и няколко трудни месеца. Страната има нужда от ударна модернизация, за да не изгубим следващия глобален технологичен преход, както това се случи през 90-те години. Знаем колко тежка цена платихме за това", казва Иванов.

Той казва, че Борисов трябва да бъде сменен от политическа сила с експертен екип, който говори езикът на бъдещето.

"Демократична България" е единствената политическа сила, която разбира това бъдеще, което идва. Дигитализацията, здравите институции, законността – всичко това са ключовите елементи България да се справи с тази криза", посочи Иванов.

"Ако сега бяхме направили тези реформи, щяхме да сме в много по-добро изходно положение, за да се справим с този преход. Това е най-големият грях на Борисов от всички. Даже не толкова корупцията сама по себе си. Това, че той профука това време и не направи нито една дълбока реформа във всички сектори, които трябваше да бъдат модернизирани. Това е огромната загуба, която тепърва ще плащаме. Сега ни трябва политическа сила, която има визията и волята за ударна модернизация. Управлението на Борисов беше 10 години на абсолютно безвремие", допълва лидерът на опозиционната формация.

"Демократична България" ще участва на протеста на 10 септември и заради промените на ГЕРБ в Изборния кодекс.

"Там има много притеснителни неща, притеснителен е самият подход – внасят се в последния момент, не отговарят на международните стандарти, измененията в изборното законодателство се правят на тъмно", коментира Иванов

Според него, основният въпрос е как ще бъде реализирано машинното гласуване.

"Това управление, както казах е отчаяно, корумпирано и дълбоко некомпетентно. Не съм сигурен кой от тези три фактора ще надделее, но всеки един от тях може да доведе до това дори да бъдат вкарани машини, те да се превърнат в отрицание на себе си. В този смисъл въпросът не е да кажем дали да има или не машини. Ние изрично настояваме въвеждането на машинното гласуване да върви с много ясни и конкретни възможности за външно установяване на сигурността чрез машини. Това е много важно, за да сме сигурни как точно ще бъдат приложени, защото хората, които досега мамеха с хартията, ще се опитат да мамят и с машините. Хората, които досега не можеха да преброят компетентно гласовете на хартия, сега ще изпитат още по-голямо интелектуално затруднение да приложат тази по-сложна технология", предупреждава съпредседателят на "Демократична България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?