Христо Явашев - Кристо става на 80 години

Най-новият му проект е километри златистожълти пътеки на езеро в Ломбардия

Христо Явашев-Кристо

Световноизвестният авангардист Христо Явашев, известен като Кристо, днес навършва 80 години.

Познат е по цял свят с опаковането на Райхстага, с опакования парижки мост, опакования австралийски бряг, с жълтите и сини чадъри в американска и японска долина, със завесата в Калифорния и портите в Сентръл Парк и с още много други грандиозни и артистични проекти.

Роден е в Габрово, емигрира през 1957 г.и никога повече не се връща в родината си - необяснимо за мнозина.

Христо Явашев е от стар разградски род. Негов дядо е акад. Анани Явашев - учен, преводач, учител, обществен и културен деец, народен представител и секретар на Третото велико народно събрание. Бащата на Кристо - Владимир Явашев е инженер, работил в текстилната фабрика "Принц Кирил" в Габрово. След национализацията Владимир Явашев е обявен за враг на народа и вкаран в затвора.

Христо Явашев учи история на изкуството в Художествената академия в София. След емигрирането през 1957 г., след като Съветският съюз унищожава Унгарската революция. Повече от 40 години живее и работи в Ню Йорк.

"Работя ежедневно по 17 часа. Без изкуство бих престанал да дишам. Просто бих умрял!", казва той в интервю. Разказва, че рисува от 5-6 годишен и е благодарен на родителите си, че го поощрявали.

Кристо и покойната му вече съпруга Жан Клод, с която работят заедно, имат над 20 реализирани проекта и близо два пъти повече, които не са успели да завършат.

Някои от най-известните им проекти също са чакали дълги години, тъй като са се бавили различни разрешителни - проектът за Райхстага получава откази три пъти, преди да бъде реализиран. Откази е имало и за опаковането на моста Пон Ньоф в Париж - два пъти, "Вратите" в Сентръл Парк – също. Но благодарение на упоритостта на французойката, която не се спира пред нищо, проектите са реализирани.

"Аз не мога да прекарам нито един момент, нито един час, който да не е свързан с нашето изкуство. Какво значи това? Мога да отида само там, където е важно за нашето изкуство. Трябва да има колекционер, който купува нашето изкуство. Да изнеса лекции, да се видя с инженери във връзка с някакво разрешително, това значи, че нямам нито един момент за губене. Цялата ни програма е свързана с това. Ходя до всяко едно място, където се интересуват от нашето изкуство", така самият Кристо обясни защо не се е връщал в България през последните години в интервю за радио "Дарик".

Най-новият му проект е в италианската област Ломбардия.Кристо ще направи три километра златистожълти пътеки на езерото Изео, които за пръв път ще свържат два от островите с материка през юни 2016 г. Плаващите пътеки в езерото ще продължат по улиците в два града. Ходенето по тях ще е "много сексуално изживяване, защото инсталацията ще следва движението на вълните", казва Кристо.

В понеделник БНТ ще излъчи документалния филм на Евгения Атанасова "Christo от България".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество