"Хуауей" оспорва в американски съд наложените й ограничения

"Хуауей" оспорва в американски съд наложените й ограничения

Китайският технологичен гигант "Хуауей" (Huawei) подаде иск в американски съд, в който оспорва конституционността на закон, ограничаващ продажбата на негово телекомуникационни оборудване - пореден епизод от конфронтацията с американското правителство, предаде Асошиейтед прес.

На брифинг с журналисти главният юрисконсулт на фирмата Сън Люпин каза, че тя е внесла иск за бързо съдопроизводство и е поискала от съда да постанови дали е конституционно САЩ да прилагат клауза за военните разходи, която забранява на правителството и доставчиците му да ползват оборудване на Хуавей.

Китайската компания е най-големият в света производител на мрежово оборудване, но сега се бори да запази достъпа си до важни пазари за комуникации от следващо поколение, тъй като САЩ твърдят, че компанията застрашава международната киберсигурност.

През март "Хуауей" заведе дело срещу американския закон в Плано, Тексас, където се намира американската централа на компанията. Бързото съдопроизводство цели да ускори правната процедура и да даде възможно най-скоро на американските потребители достъп до оборудването на Хуавей, се посочва в днешно комюнике на компанията.

Сън Люпин каза, че предприетата от държавата наказателна кампания срещу "Хуауей" няма да повиши киберсигурността.

Американските политици използват мощта на една цяла държава, за да преследват частна компания. Това не е нормално, каза юристът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят