И българското бяло саламурено сирене получи защита на пазара на ЕС. ЕК одобри добавянето на продукта в списъка със защитени географски индикации на ЕС. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени продукти.
Официално конкурент на "фета"
Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта. Периодично български млекопреработватели алармираха, че българско бяло саламурено сирене се изкупува в близост до границата с Гърция и в южната ни съседка след това се преопакова и предлага под марката фета, както и на пазара на целия ЕС. Твърдеше се дори, че такова сирене стига чак до далечна Австралия.
Инициативата за защитата дойде от сдружение "Български традиционни млечни продукти". Още през 2021 година, когато стартира инициативата по защитата от сдружението посочиха, че събрали солидни исторически сведения, че българското кисело мляко и бяло саламурено сирене се произвеждат по българските земи още от времето на траките. В защитата си те отстояваха рецептите на Българския държавен стандарт, по който в момента тези продукти се предлагат у нас. Така става ясно, че продуктът със защита на пазара на ЕС ще се произвежда от изцяло българска суровина, добита от български ферми, без никакво сухо мляко.
Защита взе и българското кисело мляко
Само преди 5 дни България "патентова" и киселото си мляко на общия пазар на ЕС. Специално бе уточнено, че "Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация, се посочва в съобщението на ЕК.
Ключови думи
За честна и независима журналистика
Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
6 коментара
Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.
Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.
Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg
Прочетете нашите правила за участие във форумите.
За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.
Естествено... Също така се гледа говедото къде е родено и от какво вероизповедание е. Всеки знае, че българските говеда произвеждат православно мляко, което не е като другите млека, а много по-така.
…
Слагате минуси ама не четете :) Четете бре - "17.11.2022 г. В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване на „Активни потребители“. Такъв проблем има от 10 години, уточняват от организацията. От тестваните 47 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%, са резултатите от проверката."
https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/55/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D1%82-19-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5
https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/194/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%E2%80%93-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5
https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/85/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE---%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B0
За да е защитено като продукт има ли изискване за качеството и произхода на млякото, от което е направено сиренето или киселото мляко? Ако се влагат продукти от други държави и вътре е пълно с немлечни мазнини и др. съставки пак ли е "защитен" продукт? На бит пазар го обърнахте този ЕС.
Каква е разликата между българското бяло саламурено сирене, гръцката фета, турския тел, румънската бринза, сръбските, македонските, албанските сирена?
Наистина ли си въображяваме, че някой от съседите ще иска да произвежда продук, който ще нарече "българско" сирене?