И бившият министър Нихат Кабил с обвинение за неизгодни заменки

И бившият министър Нихат Кабил с обвинение за неизгодни заменки

Прокуратурата повдигна в четвъртък обвинение срещу бившия министър на земеделието и горите Нихат Кабил заради извършени по негово време две заменки на гори в района на Говедарци.

Прокуратурата твърди, че в качеството си на министър в периода 17 - 23 юли 2007 г. в условията на продължавано престъпление е нарушил служебните си задължения по чл. 15б, ал. 9 от Закона за горите, като е издал две заповеди, съгласно чл. 15б, ал. 1 от Закона за горите. Въз основа на тези заповеди били сключени два договора за замяна на недвижими имоти между Национално управление по горите от една страни и от друга - фирмите "Ел Ем Импекс" ЕООД и "Грейд 2004" ЕООД. Целта била да се набави облага от почти 50 милиона лева за първата и близо 66 милиона лева за втората фирма.

Настъпилите значителни вредни последици за България са общо в размер на 115 640 603 лв. Чрез замяната фирмите са придобили 2356 декара високостеблени гори.

И двете споменати фирми са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Още през август 2008 година еколози от коалиция "За да остане природа в България” информираха Европейската комисия за нарушения при замяната на гори от Държавния поземлен фонд в полза на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Според тях Държавната агенция по горите (ДАГ) съдейства на фирми на Христо Ковачки за изграждането на проектирания ски курорт „Искровете–Говедарци–Мальовица”.

През 2007 и 2008 г. ДАГ е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк Рила.

От коалицията посочват, че нарушавайки чл. 87 от Договора за Европейския съюз, българската държава е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар.

Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци по онова време вървели по около 120 лв./кв.м.

На Кабил му е наложена мярка за неотклонение 50 хиляди лева, които трябва да бъдат внесени до 10 дни. Кабил определи мярката като непосилна за него и семейството му и ще я обжалва.

Бившият земеделски министър не се смята за виновен и смята, че е изпълнявал много отговорно задълженията си, произтичащи от закона за горите.

Кабил разказа, че даже лично е сигнализирал за възможни нередности. През 2007-ма година той изпратил писмо да главния прокурор с искане за проверка на твърдения за засегнат обществен интерес и нередности при замени както на гори, така и на земеделски земи.

Отговорът на писмото, което днес бе раздадено на журналистите, бил, че проверка е извършена, но не са открити никакви нередности.

Кабил е вторият замеделски министър от предишното правителство и вторият министър от квотата на ДПС, който получава обвинение. През есента на миналата година това се случи с наследника на Кабил на постта Валери Цветанов, който също се разследва за заменки.

Споделяне

Още по темата

Още от България