И двамата кандидат-президенти на Черна гора твърдят, че са победители

Държавната избирателна комисия не съобщава никакви резултати

Филип Вуянович и Миодраг Лекич

И двамата кандидати за президент на Черна гора, участвали в проведените в неделя президентски избори, твърдят, че са победители. Същевременно Държавната избирателна комисия все още не е обявила каквито и да било, дори и предварителни резултати от преброяването на гласовете.

Комисията ще обяви окончателните резултати от произведените вчера президентски избори, след като окончателно преброи всички бюлетини, заяви официален представител на комисията по телевизионния канал "ТВ Вести", цитиран от БТА.

Междувременно и двамата претенденти за поста президент на Черна гора вече обявиха победа.

Действащият президент на Черна гора и кандидат за трети мандат Филип Вуянович обяви, че е удържал убедителна победа. Нашата победа е абсолютно уверена, ние я обявихме след проверка на резултатите във всички избирателни секции, заяви Вуянович в интервю за един от местните телевизионни канали. При това той призова привържениците да се въздържат от празнуване, докато Държавната избирателна комисия не обяви официалните резултати.

Вуянович съобщи по-рано, че въз основа на преброяване на всички бюлетини е събрал 51,3 процента от гласовете, а неговият единствен съперник Миодраг Лекич  - 48,7 процента.

В същото време и Лекич обяви победа. Въз основа на преброяване на 97 процента от гласовете мога да съобщя, че аз победих, заяви кандидатът на опозицията.

Лекич предупреди конкурента си да внимава какво говори и каза, че според неговите данни представителите на управляващата коалиция се опитват в момента да фалшифицират резултатите от гласуването, за да припишат победата на Вуянович.

Лекич призова избирателната комисия да вземе по-активна роля и внимателно да преброи отново всички бюлетини до последната.

С убедителната победа на президентските избори поздрави действащия президент Вуянович премиерът на Черна гора Мило Джуканович. Това е голяма победа, особено отчитайки контекста, в който преминаха изборите. Това е победа, при която пред нас стоеше обединена опозиция. Тази победа е истински подвиг, подчерта черногорският премиер, който е и лидер на Демократичната партия на социалистите.

Джуканович отбеляза, че победата на Вуянович е безспорна, но заради жалбите на загубилия кандидат Лекич трябва да се изчака резултатите да бъдат обявени официално от Държавната избирателна комисия. Черна гора може абсолютно да гарантира пълна стабилност и уважение на волята на избирателите, добави премиерът.

Опозицията в Черна гора обаче заяви, че няма да признае изборна победа на подкрепяния от правителството кандидат за президент, ако бъде потвърдена от изборните органи.

Представителят на опозицията Горан Данилович настоя, че опозиционният кандидат Миодраг Лекич е спечелил президентските избори в неделя. Данилович заяви за АП: "нашата победа е ясна като бял ден".

"Никой от нас няма право да признава една изборна измама", подчерта той.

Изборните спорове засилиха политическото напрежение в страната, която се бори за присъединяване към Европейския съюз. Миналата година Черна гора започна преговорите за присъединяване към съюза и евентуална нестабилност може да подкопае усилията за провеждане на необходимите реформи.

Политическият анализатор Драшко Джуранович прогнозира, че държавната избирателна комисия ще подкрепи победата на Вуянович. "Вероятно навлизаме в период на напрежение и криза, по време на който опозицията ще отрича легитимността на президента и управляващата коалиция", посочва Джуранович.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ призова кандидатите на президентските избори в Черна гора да оставят решението за това кой е победил на Държавната избирателна комисия.

Парламентарната асамблея на ОССЕ съобщи, че "зрелостта на държавата се демонстрира" и по начина, по който кандидати и отговорни държавни институции се изправят пред такива ситуации, когато резултатите от изборите са почти равни.

ОССЕ призова и ДИК да "определи изхода от изборите по начин, който ще допринесе за засилване на доверието на гражданите в демократичните процеси в страната".

По-рано днес в Подгорица наблюдатели на Съвета на Европа и ОССЕ направиха оценката, че от техническа гледна точка изборите са проведени ефективно и основните права "като цяло са спазени".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани