След основния акционер

И финансовият директор на “Софарма” е обвинен за укрити данъци за 15 млн. лв.

Огнян Донев: Нелепи обвинения, продължение на клеветническата кампания на правителствените медии

И финансовият директор на “Софарма” е обвинен за укрити данъци за 15 млн. лв.

Финансовият директор на фармацевтичната компания "Софарма" Борис Борисов е с повдигнато обвинение за избягване на плащане на данъци в размер на 15 млн. лева, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

В понеделник Борисов беше извикан в Националната следствена служба, за да бъде разпитан. Определена му е мярка парична гаранция в размер на 100 000 лева, уточни Арнаудова.

На 20 юли собственикът на "Софарма" Огнян Донев бе подведен под отговорност за укрити данъци в размер на 63 млн. лева. Твърди се, че през 2006 г. управляваното от него дружество "Елфарма” е укрило над 400 млн. лв. печалба чрез продажба на акции на "Софарма” на драстично занижени цени. Дружеството е сключило с 4 свързани фирми 7 сделки за продажба на акции и по този начин хазната е ощетена с десетки милиони левове укрити данъци.

За свободата на Донев прокуратурата определи гаранция от 500 000 лева.

Прокурор Арнаудова каза в понеделник, че обвиненията на Донев и Борисов са повдигнати по едно досъдебно производство, което "интензивно се провежда". Тя добави, че на този етап не може да коментира никакви доказателства.

Това е поредното обвинение срещу Донев, след като преди това той беше обвинен в пране на пари заедно с Любомир Павлов, съдружника му в "Медийна група България холдинг", която издава два от най-големите вестници - “Труд” и “24 часа”. По това дело двамата са на свобода срещу гаранция от 50 000 лв.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че чрез четири документа с невярно съдържание Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо имущество - 44% от акциите в медийната група.

Обвиненията срещу тях бяха повдигнати по сигнал на бившия им съдружник Христо Грозев, който се оплака, че те са присвоили неговия дял от медийната група.

Според Донев новото обвинение е “клеветническа кампания” и също толкова нелепо, колкото и първото.

"На 20.07.2012 г., прокуратурата повдигна срещу мен ново обвинение - също толкова нелепо, колкото и първото. В първия случай съм "виновен", че съм съфинансирал със собствени пари сделката за купуването на Вестникарска група България, издател на "Труд"и "24 часа". Сега съм обвиняем за нещо, което би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес", се казва в изявлението на Донев публикувано във вестник "Труд".

"Искам да заявя, че с тези "обвинения" съм готов да се изправя пред всеки съд. Те са логично продължение на масираната клеветническа кампания, провеждана срещу мен от правителствените медии. Не възнамерявам да се надвиквам с тях. Това са въпроси, които ще реши съдът", се казва още в краткото изявление на Донев.

Миналата седмица Столичният общински съвет взе решение да поиска от прокуратурата възобновяване на делото срещу Любомир Павлов по случая Общинска банка. Поводът са откритите нови документи по случая и констатациите на временната комисия към общинския съвет, която разследва как е променен уставът на банката, така че контролът върху нея да се поеме от миноритарните акционери, които първоначално са фирми свързани с Любомир Павлов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес