Съиздателите на "Труд" и "24 часа" заподозрени за присвояване на дялове

Любомир Павлов и Огнян Донев обвинени за пране на пари

Прокуратурата все още не е поискала запор на имуществото на двамата

Любомир Павлов и Огнян Донев дойдоха по различно време в следствието. Снимки: БГНЕС

Съсобствениците в "Медийна група България холдинг", издаваща вестниците "Труд" и "24 часа" - Любомир Павлов и Огнян Донев, са обвинени за пране на пари. Във вторник Павлов и Донев бяха привикани в Националната следствена служба, където са им били предявени обвиненията.

Донев отказа всякакъв коментар след излизането от следствието, а Павлов съобщи, че са му повдигнати три обвинения - за документно престъпление, за използване на документи с невярно съдържание и за пране на пари. Той допълни, че му е наложена гаранция от 50 хил. лв., която ще обжалва. Със същата гаранция е и Донев.

Павлов нарече обвиненията "смехотворни", а адвокатът му Даря Пенкова – "абсурдни".

"Основното обвинение е за документна измама - наблюдаващият прокурор е преценил, че е събрал доказателства за това, че чрез използване на документи с невярно съдържание, общо 4 на брой, Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо движимо имущество и това са 43% от акциите на медийната група", съобщи говорителят на градската прокуратура Румяна Арнаудова. Това е т. нар. предикатно престъпление, което според прокуратурата е спомогнало за прането на пари.

"Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% от дяловете, са били върнати обратно на Любомир Павлов и това, според прокуратурата, е пране на пари, тъй като тази сделка е била осъществена с имущество, придобито чрез тежко престъпление, а именно документна измама”, обясни обвинителката, отказвайки да коментира конкретни доказателства.

"Тъй като тази сделка е била осъществена с имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление, а именно документна измама, това се явява пране на пари", добави говорителят на СГП.

"Няма конкретна сума пари, която е изпрана, става въпрос за дружествени дялове", уточни тя.


Обвинението за използване на фалшив документ, повдигнато само на Павлов, е във връзка с това, че е декларирал пред Агенцията по вписвания неверни факти за истинността на приемането от общото събрание на съдружниците на "Медийна група България Холдинг" на "дружествен договор на дружество с ограничена отговорност от 27 март".

Засега прокуратурата не е поискала запор на имуществото на двамата обвиняеми, но това може да стане факт в тридневен срок след повдигането на обвиненията им.

Павлов: Обвиненията са несъстоятелни, един прокурор е взел рушвет

На излизане от следствието Павлов каза, че ще подаде жалба за набедяване срещу Христо Грозев – съдружникът, който заедно с Карл фон Хабсбург и Даниел Руц, подаде сигналите за намалените им дялове и машинациите, чрез които е станало това.

Павлов измени леко изявлението си от понеделник, според което двама прокурори били взели един милион лева, за да му бъде повдигнато обвинение. Във вторник той заяви, че корумпиран е само единият от двамата прокурори - Момчил Георгиев, който му е подготвил постановлението за привличане към наказателна отговорност.

Павлов не коментира дали разполага с категорични данни, че посоченият от него прокурор е взел подкупа. Той отговори уклончиво, че "ако действително е направена такава инвестиция за един милион лева или евро", то тя нямало да е ефективна, защото обвиненията са несъстоятелни.

"Аз също прочетох това, не вярвам", кратко коментира думите му говорителят на СГП Арнаудова. По думите ѝ до момента няма постъпил сигнал за корупция срещу колегата ѝ Георгиев.

Издателят отказа да даде подробности по делото, защото не бил запознат с материалите, като уточни, че според прокуратурата имало фалшифициран подпис на съдружника в издателската група Христо Грозев, за който Павлов и защитата му са сигурни, че е автентичен. Това било доказано от две експертизи на разследващите и една частна, поръчана от Павлов и Донев.

Неистински документи, а не неистински подписи

"Има абсолютна манипулация по отношение на тези подписи, тъй като ние говорим за неистински документи, а не за неистински подписи. През цялото време ние сме твърдели, че никога не е имало подписи под документ, даващ право на господин Павлов да се разпореди с 83 процента от дяловете. Това казва и прокуратурата, че става въпрос за неистински факти, а не за подписи", коментира Грозев пред БНР.

Разследването започна по сигнал срещу Донев и Павлов за завземане на дялове в "Медийна група България Холдинг", издаваща "Труд", "24 часа" и още няколко седмичника и списания и притежаваща печатница и сграда. Медийната група придоби вестниците и печатницата от германската група ВАЦ, която се изтегли от България.

Сигналите срещу Донев и Павлов бяха подадени в края на май 2011 г. първо до парламентарната комисия за контрол на ДАНС, чийто ротационен председател по това време Иван Костов ги препрати на прокуратурата и ДАНС.

Паралелно с това сигналите са подадени и до разузнавателните служби на Великобритания и Кипър, както и до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Двата сигнала представляват подробно частно разследване, извършено от Грозев, Хабсбург и Руц, което има за цел да докаже съмненията, че Любомир Павлов е изпирал огромни суми през офшорни фирми във Великобритания и Кипър веднага след скандалната продажба на Общинска банка. Тримата изразяват съмнение, че именно с тези капитали е финансирано закупуването на пресгрупата от ВАЦ.

Като ключова фирма в сигналите се сочи дружеството "Ди енд Джи Асетс" ЕООД, което, според частното разследване на Грозев, Любомир Павлов е придобил изцяло веднага след подаването на първия сигнал за пране на пари, а преди това е било управлявано от близки до Павлов лица. Подалите сигнала бивши съдружници на Павлов смятат, че този ход цели прикриването на схемите.

Грозев отрече да е давал пари на някого, за да повдигне обвинения срещу Любомир Павлов и Огнян Донев. Това е пълен абсурд, мисля, че г-н Павлов си измисли това през последните 48 часа, коментира Грозев пред БНР.

Прокуратурата е получила сигнал от Павлов за скандалния разговор в "Преса"

Повдигането на обвинения срещу двамата медийни магнати бе предшествано от публикация на в. "Преса" от скандален разговор на Павлов, от който става ясно, че той е знаел, че ще бъде обвинен, но не се притеснявал, "защото който приема поръчки срещу нас, му коства главата".

Павлов е уверен, че делото ще бъде прекратено, а ако това не стане директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов никога нямало да стане главен прокурор. Като пример за своите възможности Павлов се хвали, че е "отрязал главата" на Иван Костов и Георги Първанов.

Той изтъква и връзките си с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, от когото очаква помощ, тъй като от него зависело "кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде".

Впоследствие Павлов определи записа за манипулиран, а говорителят на градската прокуратура потвърди във вторник, че са получили сигнал от него за разгласения разговор. Павлов иска да разбере дали е бил подслушван или има друга злоупотреба с права.

Румяна Арнаудова уточни, че в рамките на делото за пране на пари не са прилагани специални разузнавателни средства.

Запитан дали е изпращал свой представител при Любомир Павлов, Грозев отвърна: "Г-н Павлов е правил опити да подкупи човек, който работи за мен, с цел той да краде документи от мен и да ги предоставя на него, за да си подобри позициите в следствието."

Грозев обаче е убеден, че публикуваният от "Преса" разговор на Любомир Павлов е автентичен. Грозев добави, че е чувал тези неща лично от Павлов и освен това от опита си в радиото бил убеден, че гласът от записа е на неговия съдружник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?