Любомир Павлов се оттегли от председателския пост в Съюза на издателите

Любомир Павлов

Съиздателят на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов обяви, че се оттегля от поста председател на Съюза на издателите в България (СИБ). Той разпрати открито писмо до членовете на съюза.

За временен председател на сдружението до избора на титуляр е посочена досегашната му заместничка Венелина Гочева, главен редактор на в. "24 часа" до придобиването на вестника от бизнес тандема Любомир Павлов - Огнян Донев.

В писмото до членовете на СИБ Павлов пише:

"Знаете, че от първия ден, в който вие, членовете на Съюза на издателите в България, ме избрахте за председател на тази уникална по сила и влияние организация, обещах, че главната ми задача ще бъде противопоставянето на всеки медиен монопол, който би заплашил свободната журналистика в България. Смятам, че успях".

"Въпросът има ли гаранции за съществуването на независими медии в България, вече е поставен на дневен ред. Решаването на натрупаните проблеми в сферата на пълно разкриване на собствеността върху медиите, гаранциите за свободното разпространение на медийни съдържания и т.н., не търпи отлагане", продължава Павлов.

"Тези, за които медийният монопол е по-важен от медийната свобода, ни пречат, като ни отнемат време. Аз вярвам, че каузата на свободните медии в България е по-голяма от всеки, включително и от мен. Смятам, че поради сегашните обстоятелства, аз не мога да бъда максимално ефективен", казва Павлов и посочва, че управителният съвет е приел молбата му да бъде освободен от поста и Венелина Гочева да го замести временно до провеждането на общото събрание на 18 септември.

Срещу Любомир Павлов са повдигнати няколко обвинения от прокуратурата. На 27 юли в качеството му на бивш председател на Надзорния съвет на Общинска банка беше обвинен от прокуратурата за укриване на данъци и пране на пари и му бе наложена парична гаранция от 100 хил. лв.

Преди това срещу Павлов като съсобственик на бившите издания на ВАЦ има повдигнати обвинения за пране на пари, данъчни престъпления и документна измама с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. Обвинения са повдигнати и срещу бизнес партньора на Павлов в издателския бизнес Огнян Донев.

Фактическото разцепление на Съюза на издателите в България се случи през февруари тази година, когато издателите на групата вестници около "Телеграф", "Монитор", "Стандарт", "Република", "Преса" и "Земя" учредиха алтернативен съюз - Български медиен съюз. Оглави го Валери Запрянов, главен редактор на сп. "Тема".

Преди това месеци наред нарастваше напрежението между Любомир Павлов и Огнян Донев от една страна и Тошо Тошев ("Преса") и Делян Пееевски ("Монитор", "Телеграф") - от друга. Двете страни се замеряха с разобличаващи и откровено компроматни материали от страниците на вестниците си. Тежката престрелка всъщност прикриваше войната за надмощие и разчистване на корпоративни интереси, особено след като Донев и Павлов купиха бившите вестници на ВАЦ, апетити към които имаше групировката около Делян Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев.

От своя страна пък главният редактор и съсобственик в "Труд" Тошо Тошев се отцепи със собствен проект ("Преса"), след като не се реализираха очакванията му да остане в ръководството на изданията на Павлов и Донев.

В стария Съюз на издателите останаха освен издателите на "Труд" и "24 часа", на в. "Сега", групата "Икономедия" и по-малки регионални медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България