Съдът допусна запор на дяловете в медийната група на Павлов и Донев

СГС скри решението, за да запази "изненадата", макар че прокуратурата от два дни говори за евентуалния запор

Съдът допусна запор на дяловете в медийната група на Павлов и Донев

Софийският градски съд (СГС) е допуснал поискания ден по-рано от прокуратурата запор на дялове, собственост на обвиняемите за пране на пари съиздатели на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев, научи Mediapool в петък.

Съобщението за произнасянето на магистратите бе дадено официално и от съда, но без да се уточнява какво всъщност е решено заради "характера на производството, който изисква изненада за страната, против която е поискана обезпечителната мярка". Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

В случая ситуацията стана доста комична благодарение на прокуратурата, въпреки че действително практиката на съда е да не казва когато одобрява искане за блокиране на имущество, за да не се даде възможност на обвиняемия да прехвърли собствеността си, преди запорът да е наложен фактически.

От два дни насам от СГП на няколко пъти обясниха как планират да искат запор на част от имуществото на Павлов и Донев, като заявката бе дадена дори още преди да е отправено самото искане до СГС.

Това даде повод на юристи да се усъмнят в сериозността на образуваното разследване, още повече че в четвъртък обвинението не поиска блокиране на никакви лични сметки на двамата, а само на 47 дяла на Павлов в "БГ Принтмедия", 43 негови дялове в "Медийна група България Холдинг", както и 40 дялове на Донев в същото дружество, издаващо всекидневниците.

Във вторник срещу Павлов бяха повдигнати обвинения за документна измама, използване на фалшиви документи и пране на пари, а срещу Донев само за пране на пари.

До делото се стигна, след като бившият им съдружник Христо Грозев подаде подробен сигнал до разследващите.

Още по темата
Още от България