Съдът допусна запор на дяловете в медийната група на Павлов и Донев

СГС скри решението, за да запази "изненадата", макар че прокуратурата от два дни говори за евентуалния запор

Съдът допусна запор на дяловете в медийната група на Павлов и Донев

Софийският градски съд (СГС) е допуснал поискания ден по-рано от прокуратурата запор на дялове, собственост на обвиняемите за пране на пари съиздатели на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев, научи Mediapool в петък.

Съобщението за произнасянето на магистратите бе дадено официално и от съда, но без да се уточнява какво всъщност е решено заради "характера на производството, който изисква изненада за страната, против която е поискана обезпечителната мярка". Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

В случая ситуацията стана доста комична благодарение на прокуратурата, въпреки че действително практиката на съда е да не казва когато одобрява искане за блокиране на имущество, за да не се даде възможност на обвиняемия да прехвърли собствеността си, преди запорът да е наложен фактически.

От два дни насам от СГП на няколко пъти обясниха как планират да искат запор на част от имуществото на Павлов и Донев, като заявката бе дадена дори още преди да е отправено самото искане до СГС.

Това даде повод на юристи да се усъмнят в сериозността на образуваното разследване, още повече че в четвъртък обвинението не поиска блокиране на никакви лични сметки на двамата, а само на 47 дяла на Павлов в "БГ Принтмедия", 43 негови дялове в "Медийна група България Холдинг", както и 40 дялове на Донев в същото дружество, издаващо всекидневниците.

Във вторник срещу Павлов бяха повдигнати обвинения за документна измама, използване на фалшиви документи и пране на пари, а срещу Донев само за пране на пари.

До делото се стигна, след като бившият им съдружник Христо Грозев подаде подробен сигнал до разследващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?