Детайли от издателската война

Как едната воюваща страна остави името на премиера да работи в полза на другата

Как едната воюваща страна остави името на премиера да работи в полза на другата

Войната между собствениците на две издателски групировки, навлязла в горещата си фаза в петък, в събота се превърна в гротеска.

В петък в. ″Преса″, издаван от ″Обединени свободни медии″ на Тошо Тошев, Валери Запрянов и швейцарската група ПТЦ, разкри как съсобственикът в противниковата ″Медийна група България Холдинг″ Любомир Павлов се хвали с влиянието си във висшата държавна власт и как използва медиите си (″Труд″ и ″24 часа″), за да кадрува в политиката. Разкритието се съдържа в публикувани откъси от разговори на Павлов с неназовано лице.

Любомир Павлов отговори чрез медиите си, че стенограмите са манипулации и фалшификации.

В отговор в електронното издание на ″Преса″ - ″Преса дейли″ се появиха звуковите записи на разговорите на Павлов с неназованото лице.

В събота сайтът ″Биволъ″ внимателно прослуша записите и разкри, че в тях се съдържа забележката на Павлов, че е разговарял с премиера Бойко Борисов за проверката, водена срещу него (и съдружника му Отнян Донев за документно престъпление и пране на пари – бел. ред.). Премиерът го уверил, че тя е при шефа на следствието Бойко Найденов, който нямало да я даде на прокурор.

Според ″Биволъ″ това може да се чуе в първия от публикуваните от "Преса дейли″ аудиозаписи от 14-ата минута нататък.

14:07: Н. И, нищо не се случи...

14:09: Л. Павлов: Това е (не се разбира) Бойко Найденов, накрая, който е получил, както ми каза премиерът, който е получил поръчката и затова няма да я дава на прокурор, тва да го знаеш. Тоест работи от другата страна (не се разбира.) Щото не може всеки да изпълнява политически такива поръчки, аз тва се чудя (не се разбира) който се хване да изпълнява поръчки, тва ще му струва главата...

″Биволъ″ публикува и извадката с увеличение и изчистване на шумовете и обяснява: По-натам се чува "прокуратурата и следствието там е най-голямата корупция" и прогнозата на Павлов, че главният (прокурор?) се цели в Конституционния съд и "нищо не прави". Събеседникът му обаче е скептичен″.

″Биволъ″ коментира, че ″вметнатият от Павлов детайл "както ми каза премиерът" изглежда е убягнал на "Преса", вестник от Българския медиен съюз, в който членуват издания, известни с безкритичното си отношение към властта и най-вече към премиера Борисов″.

В материала на "Преса", в който се обсъждат записите, не става дума за никакъв премиер.

″Биволъ″ прави анализ на аудиозаписите на разговорите на Павлов с неназованото лице. Според сайта записите не са официални СРС. В тях липсвали напълно маркерите за автентичност (бипове), познати от записите на Ваньо Танов от скандала "Мишо Бирата".

Споделяне

Още по темата

Още от България