Борисов призна за Мишо Бирата:

Водих разговора с Танов, премахнати са няколко нецензурни думи

СРС-тата няма да бъдат отнети от Цветанов, защото "главният секретар на МВР винаги може да го манипулираш"

Министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че записът на негов разговор с шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов, в който нарежда да спрат акция срещу пивоварната "Леденика", защото "поех ангажимент да не го закачам тоя Мишо Бирата" (бизнесмена Михаил Михов – един от собствениците на "Леденика", проверявана от митниците за укрит акциз – бел. ред.) е реален. Докато разследващите година и половина се опитват безуспешно да установят дали записът на разговора е автентичен, премиерът потвърждава истинността му, като посочва, че единствената манипулация се изразявала в премахването на “няколко нецензурни думи по адрес на Първанов”.

Тези интересни разкрития премиерът направи в интервю пред създателите на проекта Politikat.net, чрез който се "измерва" изпълнението на дадените от Бойко Борисов обещания чрез т.нар. “Бойкометър”.

Министър-председателят твърди, че си спомня много добре какво е казал във въпросния разговор, който съдържа всички характеристики на опъване на политически чадър над определен бизнесмен.

Борисов пояснява, че думите му били потвърждение на това, че нямал нищо общо с вече покойния председател на баскетболната федерация и собственик на пивоварната “Леденика” Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Скандалът с разговора избухна след като във вестник “Галерия” изтече стенограма на телефонен разговор между Борисов и Ваньо Танов, в който премиерът нарежда да бъде преустановена митническа проверка в завода на Михов.

“Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, свързани с това, че президентът ми се обади. Ето че с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Помня една голяма ругатня по линия на президента Първанов – нямаше я в записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и че всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Точно обратното - той дава на БСП масите, столовете до бирфестите. Той си е приятел на Първанов и Румен Петков”, твърди Борисов.

По думите му от разговора не произтекло нищо. “Няма нито едно последвало обстоятелство. Нямаше никакви последствия освен за мен, защото нямаше пък как да реагирам, когато президентът ми се обади и ме помоли”, твърди Борисов, изтъквайки склонността си да прави услуги.

"Не е трябвало да го правя"

“Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв – всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван”, допълни Борисов.

Той пояснява, че проверката на пивоварната все пак се е състояла и е документирана, въпреки нареждането му да бъде спряна. Това нареждане, за което признава Борисов, само по себе си е закононарушение и предстои да се види дали прокуратурата ще се самосезира.

От неочакваното му закъсняло признание става ясно още, че в продължение на година и половина премиерът всъщност мълчаливо е поддържал първоначално изречената от самия него откровена лъжа, че скандалният разговор с Танов е напълно "сглобен".

"След 22 часа ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков. Около 10 минути ме въртя колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков, как на мен щели да ми еди-какво-си майката, какво щели да правят. А чувам, аз все пак разбирам малко от това - може би или не им стигаха някои реплики, за да могат да ме вкарат да ги.... Защото нямам обяснение, след 22 часа нормално ли е да се обади журналист като Явор Дачков на премиера 10 минути да му обяснява колко са му лоши министрите?! А въпросният Мишо, както вие го наричате - Бирата, е председател на Федерацията по баскетбол", обясни веднага след избухването на скандала Борисов, с което тогава напълно изключи вариантът записът да е достоверен.

Софийската градска прокуратура спря разследването по "Тановгейт" още през януари, тъй като се оказа невъзможно човекът, изнесъл секретната информация със записа, да бъде разкрит категорично. Освен това назначената в БАН експертиза на скандалните записи така и не успя да установи дали става въпрос за специални разузнавателни средства (СРС).

Основните заподозряни за изтичането на записите бяха двама – служител на службата за подслушване и следене в МВР (СДОТО) и служител в ДАНС. Неофициално бе разпространена информацията, че служителят на МВР е направил самопризнания, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после се оказало, че ги е изтрил.

Така опитите на разследващите да възстановят файловете от паметта на апарата останали безуспешни. При това положение самопризнанията на служителя не са достатъчни за повдигане на обвинение.


Борисов вече не смята да отнема контрола на Цветанов върху СРС

В контекста на СРС-тата премиерът определи като популистко своето обещание специалните разузнавателни средства да бъдат разпореждани от главния секретар на МВР, а не от министъра на вътрешните работи.

От думите на Борисов стана ясно още, че настоящият, а и всеки друг професионален ръководител на министерството “винаги може да го манипулираш”.

“Ако се издават от главния секретар, образно казано ще сложим главен секретар вместо министъра, той ще ги подписва и ще идва да ни казва”, обясни Борисов каква ще бъде практиката в иначе деполитизираното Министерство на вътрешните работи.

“Така че това си е жив популизъм. Изхождал съм, когато съм го казвал, от позицията като бях главен секретар. Тогава не допусках да ми се меси министъра и правих каквото аз съм решил”, твърди Борисов.

“Но като знам с какво разполага МВР в момента нямат такъв главен секретар като мен, който да каже “не” или “да”, винаги може да го манипулираш като искаш”, заяви още Борисов по адрес на Калин Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България