Трето заключение не изясни манипулирани ли са СРС-тата от "Тановгейт"

Трето заключение не изясни манипулирани ли са СРС-тата от "Тановгейт"

Повече от четири месеца, след като прокуратурата разпространи "междинни заключения" от фоноскопската експертиза на БАН, които не изясниха манипулирани ли са скандалните записи на телефонни разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антони Странджев, финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, окончателното становище на вещите лица също не дава отговор на този въпрос.

Преди два дни прокуратурата най-накрая е получила от четиримата експерти от академията, ангажирани с казуса, заключенията им, но те изобщо не отговарят на зададените допълнителни въпроси, научи в сряда Mediapool от висши магистрати. Така след едно изследване в Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология към МВР (НИКК) и два обстойни анализа на записите в БАН, разследващите все още не могат да потвърдят версията на Борисов, че разговорът му с Танов за покойния бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата е бил "сглобен".

В началото на януари ръководството на смятания за близък до Алексей Петров в. "Галерия" разпространи стенограма от телефонен разговор от март м.г ., в който премиерът казва на Танов: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...". По-късно в интерент бе качен и презапис от самия разговор. От изданието дори го изпратиха за анализ във френска лаборатория, след което обявиха, че съдържанието му е автентично.

От НИКК очаквано обявиха, че записът е манипулиран, но с уточнението, че е бил прехвърлян през няколко носителя и това не е оригиналният му вариант, без да се ангажират с преценка дали има монтаж на цели фрази. Оказва се, че в смятаната от разследващите за по-добре технически подготвена БАН, експертите също са безсилни по този казус. По информация на Mediapool те не са посочили конкретни причини пред прокуратурата за това, че вече три-четири месеца не отговарят на допълнителните въпроси.

Срокът на делото все още не е изтекъл, тъй като е удължен, но въпреки това от държавното обвинение вече обмислят варианта да се произнесат с постановление по досъдебното производство за изтичането на класифицирана информация, без да са категорични за достоверността на разговорите. Проблемът е, че обвинителите не разполагат с никакъв механизъм да задължат експертите да се произнесат по тези въпроси, а засега остава неясно защо те не го правят.

Така, очаквано, както Mediapool писа още през февруари разследването на прокуратурата евентуално може да доведе до обвинения само за двамата служители в МВР и ДАНС, които още през тогава бяха посочени от вътрешния министър Цветан Цветанов като отговорни за изтичането на СРС-тата в публичното пространство. Съмненията за опънат "чадър" от премиера над бизнеса на покойния Михов обаче очевидно ще останат без последствия и ясен отговор заради липсата на доказателства.

Достоверността им няма как да бъде доказана чрез сравнение с оригиналните записи, тъй като те са унищожени. Освен това всички участници в разговорите, без уволнения Странджев, заявиха, че записите са манипулирани. Все още няма и яснота какво се случва с плановете на правителството и парламента да прокарат промени в Закона за СРС, които да предвидят по-прозрачен и ефективен контрол над подслушването. 

Засега единствен бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев пое отговорност, напускайки агенцията след сериозните критики, които премиерът Борисов му отправи в телевизионно интервю. Рокадата бе схваната от опозицията като спасяване на поста на Цветан Цветанов. Въпреки констатациите на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата, че МВР е отговорно за целия скандал, той отказа да подаде оставка и не призна никаква вина за събитията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?