Контраудар

Съюзът на издателите подаде жалба в Брюксел за незаконна държавна помощ за КТБ

Мажоритарният собственк на КТБ Цветан Василев, Сн. БГНЕС

Оглавяваният от Любомир Павлов Съюз на издателите в България подаде в четвъртък в Европейската комисия жалба за незаконна държавна помощ, предоставена на Корпоративна търговска банка (КТБ) и по този начин на свързаната с нея Нова българска медийна група (издаваща вестници "Телеграф", "Монитор", "Политика" и свързана косвено с вестниците "Уикенд" и "Шоу" и с телевизия ТВ7).

Съобщението за подадената жалба е поместено в онлайн изданието на в. "Труд", в който Любомир Павлов е съсобственик. Направено е уточнението, че "подателят на жалбата не се възползва от правната възможност неговата анонимност да бъде запазена", тоест Съюзът на издателите застава с името си зад жалбата.

Известието става часове след като във "вражеския" вестник "Преса" бе поместена стенограма от запис на разговор на Любомир Павлов с неназовано лице, в което той открито говори за връзките си с властта и за своята "недосегаемост".

Любомир Павлов оглавява Съюзът на издателите, от който се отцепиха вестниците, контролирани от Делян Пеевски и КТБ, в. "Преса" на Тошо Тошев, свързаният непряко с КТБ в. "Стандарт" и др. Новият съюз е председателстван от Валери Запрянов, съиздател на в. "Преса" и списание "Тема".

Според подадената жалба "депозитите на държавни фирми и министерства в частната КТБ, която финансира изданията от групата на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, им дават необосновано конкурентно предимство, изкривяват пазара и са в нарушение на европейското законодателство за защита на конкуренцията".

В "Труд" е цитиран Любомир Павлов, който казва, че “симбиозата между пари на държавни фирми, частна банка, пресгрупа и разпространение няма нищо общо с Европа и е вече нетърпима за българското общество".

"Знам, че демагозите първо ще ни обвинят, че действаме против страната си", е добавил той. “България е част от ЕС и всеки тук трябва да спазва неговите правила. Ако комисията прецени, че жалбата ни е основателна, единственият резултат ще е, че КТБ и "Нова българска медийна група" ще трябва да възстановят незаконната помощ на държавата. От това България, нейните граждани, прозрачният бизнес и правителството само ще спечелят.”

Срокът за разследване по жалба за незаконна държавна помощ е 18 месеца. Ако комисията прецени, че такава помощ има, получателят трябва да я върне на държавата.

В публикацията се напомня, че преди три дни в Европейския парламент в Брюксел се е състояло изслушване по проблемите на свободата на медиите в България, организирано от групата на либералите в ЕП. Цитиран е и генералният директор на “Репортери без граници” Оливие Базил. “Няма либерален пазар на медиите в България. Българските медии са в ръцете на една група, която след падането на Тодор Живков господства в икономическия живот. Днес в България съществува банка, откъдето по-голямата част от медиите взимат пари", казва Базил.

Пред "Труд" Любомир Павлов коментира публикацията в "Преса" с думите: "Публикуваният текст е пълна манипулация и фалшификат. Опитват се да попречат на това, което се случи в Брюксел, и да предотвратят последиците".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?