И Франция поставя под въпрос кандидатурата на Могерини за външен министър на ЕС

Срещата на ЕС ще решава само за приемниците на Ромпой и Аштън

Федерика Могерини

Извънредната среща на лидерите на ЕС на 30 август няма да подреди целия пъзел на властта в Брюксел, а ще посочи само приемниците на Херман Ван Ромпой и Катрин Аштън, съобщи във вторник електронното издание EurAktiv, позовавайки се на свои източници.

Предварителните очакванията бяха, че тогава ще бъдат излъчени не само нов председател на Европейския съвет и нов върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, но и ще съгласува цялото разпределение на позициите в Европейската комисия.

Според последните информации избраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е бил убеден, че на срещата не е възможно да се реши съставът на цялата Еврокомисия. Ако лидерите на ЕС успеят да се споразумеят за наследници на Ромпой и Аштън, то Юнкер ще получи срок до втората на седмица на септември, за да подготви списък с желаните от него хора за съответните позиции.

Причината за забавянето е липсата на консенсус в ЕС около най-спряганото име за приемник на Катрин Аштън – италианката Федерика Могерини. Могерини е външен министър на Италия, но много държави имат резерви към кандидатурата ѝ за ключовия пост. Основните аргументи са два - липсата на опит в отношенията с Русия, както и че тя идва от държава, която традиционно заема проруски позиции. Тези аргументи най-гласно се поддържа от Полша и се подкрепя на няколко други държави от Източна Европа.

Дипломатически източници обаче са заявили пред EurAktiv, че съпротивата срещу Могерини идва не само от източноевропейски страни, но и от Франция, която е изразила това "по много елегантен начин".

Ако Могерини не бъде избрана за шеф на европейската дипломация, то Рим ще трябва да номинира нов кандидат за еврокомисар от своята квота. Заради това Юнкер най-вероятно ще получи отсрочка за разпределението на позициите в ЕК.

"Г-н Юнкер има пред себе си два-три сценария за развитие на ситуацията, но няма как да задейства нито един от тях преди да бъде избран човек за позицията на Аштън", разказва източник, близък до бившия премиер на Люксембург.

Очаква се Юнкер първо да представи списъка с еврокомисарите и после да представи техните ресори. Тази стратегия може да не бъде приета от някои страни, които по време на предишната среща на 16 юли, продължила до късно през нощта, първо са искали да видят "цялата картина", преди да се пристъпи към избор за двете висши позиции. Тогава държавите от Източна Европа причиниха блокажа, като настояха, че не може да се избират хора за позициите на Ромпой и Аштън, без да знаят какво ще е портфолиото на техните еврокомисари.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира на пресконференция след това, че някои лидери изведнъж са проумели, че има взаимовръзка между разпределението на позициите в ЕК и двете висши позиции.

Висш дипломат от държава членка от Източна Европа e изказа пред EurAktiv съмненията си, че срещата на ЕС на 30 август ще приключи успешно, ако нейната цел ще е само излъчване на номинации за председател на Европейския съвет и шеф на дипломацията.

"Задължително трябва да има споразумение за останалите позиции в ЕК, дори и да не бъде афиширано", коментира дипломатът. Досега всички държави са направили своите номинации за еврокомисари с изключение на Белгия.

Преди срещата на върха има за решаване и един типичен европейски проблем. Едва четири са жените, които са номинирани за еврокомисари от националните си правителства, което не се харесва на Европейския парламент. Освен Могерини, това са българката Кристалина Георгиева и кандидатките на Чехия и Швеция. В настоящата ЕК има седем жени и парламентът настоява, че балансът на половете в новата комисия трябва да бъде подобрен. Юнкер наскоро коментира пред австрийския вестник "Курир", че ще предложи жени за позициите на вицепрезидент на ЕК и важните еврокомисарски позиции.

Около предстоящата среща на върха витае и друга интрига. Херман Ван Ромпой е бил остро критикуван за слабата подготовка на предишната среща, провела се на 16 и 17 юли. Тогава лидерите на ЕС са били предупредени, че няма да има споразумение, но едва след като са седнали на масата за официални разговори. Този път Юнкер лично ще е ангажиран с подготовката на срещата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа