И Кипър подава молба за финансова помощ

И Кипър подава молба за финансова помощ

Република Кипър ще подаде днес молба за финансова помощ от еврозоната, за да спаси банковата си система, съобщи в понеделник Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на европейски дипломатически източник

Говорителят на Еврокомисията Амадеу Алтафаж пък заяви на пресконференция в Брюксел, че "за момента" няма информация замолба от Кипър.

По-рано международната рейтингова агенция Фич (Fitch) съобщи, че е понижила суверенния кредитен рейтинг на Кипър до степен "боклук" ("junk" - с висок риск - бел. р.), позовавайки се на нарастването на сумата спасителни средства, от които се нуждаят кипърските банки, силно обвързани с Гърция, предаде Асошиейтед прес. Те са големи притежатели на гръцки държавни облигации, чиято стойност в голяма степен бе отписана тази година. Говори се, че са отписани 3 милиарда евро.

Фич е свалила рейтинга на Кипър, който е част от еврозоната, с една степен - от "ВВВ-" на "ВВ+" - и е оставил отрицателна перспективата по него, което означава, че са възможни още понижения през идните месеци. В съобщението си Фич коментира, че "оценките на загубите и капиталовите нужди на кипърските банки са обект на значителна несигурност".

Кипър е притиснат от времето и не е изключено днес да почука на европейската врата за финансова помощ, пише днес кипърският гръцки вестник "Филелефтерос". До 29 юни страната трябва да намери 1,8 милиарда евро, за да рекапитализира втората си по големина банка.

Правителството чака Русия да протегне "ръка за помощ" с отпускане на междудържавен заем, а пари са били търсени и в Китай. Според изданието Никозия смята, че ако осигури част от парите, това ще е "коз" за по-леки условия при помощ от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Европейските власти изглеждат готови да приемат молбата на Никозия за помощ за банковия си сектор, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа