За рекапитализация на кипърските банки ще са нужни 10 млрд евро

Кипърският президент нападна "неолибералната" икономическа политика на ЕС

Руските условия за заем били по-изгодни от условията на ЕС и МВФ

Димитрис Христофиас пред Европарламента в Страсбург

Неуспешните "неолиберални" политики, прилагани през последните 20 години, са отговорни за икономическите проблеми в Европа, заяви президентът на Кипър Димитрис Христофиас, чиято страна поема официално ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз, съобщи ДПА в сряда.

"Никой не може да отрече, че политиката, установена през последните години, неолибералните практики, базирани на необуздания пазар - без социален контрол, без надзор – се провали, защото свободната пазарна икономика е едно нещо, а безнаказаността на пазарите е съвсем друго нещо", заяви комунистът Христофиас, представяйки пред Европейския парламент приоритетите на кипърското председателство.

"Не се безпокойте, че един комунист се готви да навреди на Европейския съюз, този комунист ще се опита да направи съюза по-добър, с по-голяма социална справедливост", обеща Христофиас, като добави, че няма да прави революция, а ще се бори за това в рамките на правомощията си.

Президентът на Кипър - страна, която е на ръба да стане петата членка на еврозоната, която се нуждае от международна спасителна помощ, също така атакува фокусирането на германското правителство върху мерките за икономии за решаване на дълговата криза.

"Политиката на много строги икономии, която беше приложена, за да ни изведе от кризата, не успя да реши нашите проблеми. Всъщност тя ги задълбочи", каза Христофиас.

"Наша морална и политическа отговорност е да си поделим тежестта на тази криза. Ние трябва да защитаваме по-уязвимите сред нас", каза още кипърският лидер, като настоя за "санкции" срещу тези, чието поведение е било "осъдително".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу намекна днес, че главната задача на кипърското председателство ще бъде постигането на компромис за бюджета на ЕС за 2014-2020 г., спорен въпрос, който трябва да бъде решен до декември.

В речта си Христофиас също изрази подкрепа към политиката на разширяване на ЕС, но обвини кандидатката за присъединяване Турция, че има "експанзионистична политика по отношение на Кипър".

Турция обвинява кипърското правителство, че блокира напредъка на преговорите за обединяване на Кипър, разделен на две части от 1974 г. при турска въоръжена намеса в отговор на опит за преврат, вдъхновен от Гърция. В знак на протест Турция заяви, че ще прекрати отношенията си с кипърското председателство на ЕС, като запази връзките си с другите институции на съюза - парламента и Европейската комисия.

Христофиас заяви, че турската окупация на Северен Кипър е "допълнително предизвикателство" към икономическата криза, но увери евродепутатите, че това няма да отвлече Кипър от задачите му като председател на Европейския съюз.

По-късно пред журналисти кипърският президент каза, че руските условия за помощ на кипърските банки са по-изгодни от тези на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), с които в момента Никозия преговаря. За разлика от "тройката" (ЕЦБ-ЕК-МВФ) Москва не поставя никакви условия, изтъкна Христофиас.

Според кипърски дипломатически източник преговорите с Русия се провеждат успоредно с разговорите с "тройката", пристигнала вчера в Никозия, за да направи оценка на нуждите на банките и да определи условията за международната помощ. Кипър вече получи в края на 2011 година при преференциална лихва заем от 2,5 милиарда евро за 2012 година от Русия.

Република Кипър вече не може да взима заеми на международните дългови пазари и трите рейтингови агенции намалиха оценката ѝ до "спекулативно" равнище.

Десет милиарда евро, които съставляват 558 на сто от БВП на Кипър, ще са нужни за рекапитализация на банките на острова, според оценки на представители на т. нар. тройка - ЕС, ЕЦБ и МВФ, които от вчера преговарят с кипърското правителство за отпускане на спасителна помощ на страната, съобщават кипърските гръцки вестници, цитирани от БТА.

Първоначалните прогнози на кипърските власти бяха за 2,3 млрд. евро, от които 1,8 млрд. евро за Народната банка и 500 млн. евро за централната банка. Международната агенция Фич пък, която понижи кредитния рейтинг на кипърската икономика до т. нар. Ниво "боклук", бе обявила, че рекапитализацията на кипърските банки ще изисква 6 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа