И колежаните ще се дипломират като бакалаври

И колежаните ще се дипломират като бакалаври

Студентите, които учат в колеж, вече ще завършват бакалаври, а не както е в момента с образователна степен “специалист”. Това предвиждат промени в закона за висшето образование, които в петък бяха внесени в парламента.

Така и колежите, и университетите, ще обучават бакалаври, каквото е практиката в Европа. Сега, за да станат бакалаври, колежаните трябва допълнително да продължат образованието си в университет, въпреки че колежите също се водят за висши училища. В момента единствено акушерките и медицинските сестри излизат бакалаври.

Депозирането на законопроекта в Народното събрание съвпадна с нов протест на студенти от 18 колежа, които настояват да се дипломират като бакалаври. Преди две седмици с такова искане на улицата излязоха и студентите от медицинските колежи в страната.

Никъде в Европа няма образователна степен “специалист”. След три години обучение и 180 кредита, ние излизаме като специалисти, а нашите европейски колеги като бакалаври, оплакаха се студентите.

Затова те призоваха за “европейски дипломи”, а случайните граждани, минаващи покрай градинката на университета, любопитно обръщаха глави заради виковете: “Равни, равни...” Шарените плакати: “Защо България унижава своите деца в ЕС”, “Мащеха ли е държавата за нас 25 хил. студенти?”, “Не на дискриминацията” също привличаха вниманието на околните.

Според промените, внесени от председателя на образователната комисия в парламента Лютви Местан (ДПС) и депутата от БСП Пламен Славов, от следващата учебна година студентите, завършили колеж, ще излизат бакалаври. Същото ще важи и за тези, които законопроектът поставя в заварено положение, обясни Местан пред журналисти.

На въпрос на Mediapool той отговори, че се очаква промените да бъдат приети до края на учебната година.

Преди да започнат да обучават бакалаври обаче всички колежи трябва да минат през нова акредитационна процедура, да актуализират учебните си програми и планове. По думите на Местан това трябва да стане преди есента.

Той обаче не пожела да уточни дали времето за акредитиране ще бъде достатъчно и колко колежа ще успеят да отговорят на новите изисквания за степен “бакалавър”.

Новата акредитация със сигурност изисква усилия и пожелавам на всички колежи да успеят да отговорят на критериите, отбеляза Местан.

Повечето от тези учебни заведения и сега покриват изискванията, коментира Славов. Някои от тях и в момента дават повече от 180 кредита, което е минимумът за бакалавър, обясни още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България