И Несебър откликнал на нуждите на бедни политици и магистрати

Омбудсманът Гиньо Ганев, депутат от ГЕРБ, двама магистрати и редица общински чиновници са получили право на строеж като "бедни" върху земя, собственост на община Несебър, пише вестник "168 часа". Скандалът с бонусите за крайно нуждаещите роднини на магистрати и полицаи започна преди две седмици от Приморско и Царево.

Това се случва докато кмет на града е Николай Трифонов, за който бе направен специален опит за спасяване от правосъдието с изпращането му като служител консулството в Одеса през 2007 година. Новите разкрития са показателни колко "полезен" е бил той за редица високопоставени българи.

Според изданието Гиньо Ганев е сключил през ноември 2004 година договор с община Несебър за строеж върху имот от 488 кв.м. за сграда с разгърната площ от 585 кв.м в св. Влас. За това плаща 10 243 лева. Малко по-късно е сключен анекс към този договор и площта на бъдещата постройка е увеличена да 1081.88 кв.м. При сключването на сделката той е депутат от Коалиция за България в 39-то Народното събрание. Шест месеца по-късно той е избран за национален омбудсман.

През 2007 г. той продава 10 апартамента в тази сграда за 150 000 лева, но това не е отразено в годишната му декларация за пред Сметната палата.

В качеството си на беден настоящият депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев получава през 1992 г. право да строи като крайно нуждаещ се в кв. "Черно море", който се намира между Равда и Несебър. Областният шеф на ГЕРБ в Бургас заявява пред "168 часа", че това не е привилегия, защото тогава е живеел натясно с родителите си.

Срещу 3000 лева в същия квартал право да строи получава и шефът на Сметната палата в Бургас Георги Михайлов. Той вече проверяван от прокуратурата за тази сделка, но разследването е прекратено заради липса на доказателства.

Известно обяснение за това може да се открие във факта, че ръководителят на районната прокуратура в Несебър Севдалина Станева също е получила земя за строителство от общината. Тя се сдобива с 380 кв.м. във вилната зона между Слънчев бряг и св. Влас през 2005 година.

Председателят на Ръководителката на районния съд в Несебър Йорданка Майска е продала своето право да строи край морето на бизнес дамата Христинка Пенова, от което е спечелила 700 леа. Бившият шеф на РДНСК в Бургас Милен Ненчев не е получил парцел, но с отстъпено право на строеж се е сдобила съпругата му Дора Ненчева.

Сред облагодетелстваните са и двете дъщери на бившия несебърски кмет Николай Трифонов. По-голямата Димитрина Стефанова взема в с. Емона 673 кв. м. Върху тях може да си вдигне дом от 400 кв. м. По-малката, Станислава, получава 820 кв. м във вилна зона "Зора".

Още по темата
Още от България

Одобрявате ли протестите за цените на горивата?