Прокуратурата и МВР са проявили "безхаберие" към имотните дела в Приморско

Прокуратурата и МВР са проявили "безхаберие" към имотните дела в Приморско

Прокуратурата и МВР са проявили безхаберие и не са потърсили отговорност на замесените в скандалните договори за отстъпено право на строеж върху общинска земя в Приморско, заяви във вторник пред БТВ шефът на съдебния инспекторат Ана Караиванова.

Преди четири дни институцията публикува своя доклад от проверката в Бургаския апелативен район, който сочи, че в продължение на 3 години отговорните институции са си прехвърляли топката и не са си свършили работата. Разследването за незаконните права за строеж е взимано на специален отчет от бургаските окръжна и апелативна прокуратури, както и от Върховната касационна прокуратура, но по него практически не е работено.

През цялото това време полицията и прокуратурата не са се "сетили" да разпитат тогавашния кмет Димитър Димитров и да назначат експертизи за настъпилите щети за община Приморско. Далаверите в морското градче замесиха бившия шеф на пожарната Кирил Войнов,  шефа на гранична полиция Валери Григоров, трима висши съдии от административния съд и няколко прокурори.

Отговорните за "безхаберието" прокурори от Бургас и дознатели от Приморско са детайлно посочени в доклада на инспектората, който е внесен във Висшия съдебен съвет. Институцията е препоръчала на главния прокурор да накаже отговорните магистрати.

Според Ана Караиванов в този случай кметът "очевидно" си е купувал пожарната, съда, полицията и прокуратурата.

Първия сигнал за нарушенията е подаден от Здравко Василев (Здравко от "Биг брадър", бел.ред.) през 2007 година, но полицията е отказала да го провери, защото го е тълкувала като "политически въпрос". По това време Василев е бил кандидат за кмет на Приморско. "Фактите обаче са си факти", коментира Караиванов и допълни, че, ако полицията си беше свършила навреме работата, е нямало да се стигне до изтичането на давността за разследване на хората, които с фалшиви документи са получи имоти в града.

Караиванова допълни, че от замесените прокурори и дознатели може да се търси и наказателна отговорност заради бездействието, което довело до невъзможност замесените в скандала да бъдат съдени.

МВР и нравствените билети

В същото време шефът на съдебния инспекторат се обяви против предложението на МВР и правосъдното министерство членовете на ВСС да бъдат подлагани на процедурите за изваждане на допуск до класифицирана информация.

Приемането на тази промяна в Закона за съдебната власт означава, че МВР и службите ще могат да разследват легално членовете на ВСС и да влияят върху кадровата им политика. Евентуалният отказ от получаване на допуск ще дискредитира съответния магистрат, тъй като Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) по принцип не съобщава мотивите си за отказа. От друга страна решенията на ДКСИ са необжалваеми по съдебен ред.

"Полицията ли е само нравствена, та и тя ще измерва нравствените качества. Някой защо не провери тук (в Приморско, бел.ред.) полицаите защо не си свършиха работата. Защото се страхуват, ще ви кажа. Ами от тези създадени, взаимно оплетени връзки. Ако този кмет беше спечелил на изборите през 2007, ами той, мислите ли, че нямаше да се възползва от така създадените лични връзки с върхове горе в МВР", заяви Караиванова.

Според нея въвеждането на процедурата по издаване на допуски ще създаде възможност на МВР да си отмъщава на определени хора в съдебната система.

"Въпросът е службите да се занимават с изследване на престъпление. Не те могат да дават нравствения билет: "ти си нравствен, ти си безнравствен", заяви още съдебният инспектор.

Споделяне

Още по темата

Още от България