Съдиите с "крайно нуждаещи се" роднини вече не са шефове във ВАС

Съдиите с "крайно нуждаещи се" роднини вече не са шефове във ВАС

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев освободи във вторник тримата председатели на отделения, чиито роднини са се сдобили с имоти на първа линия в Приморско като "крайно нуждаещи се". Така Панайот Генков бе отстранен като председател на Първо А отделение във ВАС, Николай Урумов - от председателството на Трето отделение във ВАС и Андрей Икономов като ръководител на Пето отделение в същия съд. Тримата остават редови съдии.

В подобна имотна далавера е замесен и председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, който обаче засега не е реагирал. ВСС проверява всичките случаи.

Пенчев определи случилото се като безобразие, но възмущавайки се призна, че едва ли за тримата ще има някакви по-тежки последствия. Той каза, че не е посочил мотиви за освобождаването на съдиите от председателските постове, а заповедта му е по целесъобразност. Запитан дали е потъпкан етичният кодекс на магистратите, Пенчев каза, че е нарушен човешкият морал.

Той каза, че е направил това което зависи от него и че съдиите във ВАС са много доволни от решението му, "защото тези хора не могат да ръководят колегите си".

Пенчев уточни, че не е предприел нищо веднага след избухването на скандала, защото е очаквал тримата да му обяснят позициите си. В крайна сметка с него е разговарял само Панайот Генков, който заявил, че всичко е законно.

"Не видях в нито един от тримата чувство за вина и разкаяние, няма как да работим заедно", каза Пенчев. Според него има вероятност и други магистрати да са участвали в подобни схеми – да имат имоти в малки кокетни градчета както в България така и в Гърция, примерно.

Според председателя на ВАС очевидно е уронен престижът на съдебната власт. Всички се възмущават от това, което се е случило. Не се гордея с това, че трима от разкритите са в моя съд, каза той.

По думите му едва ли може да се стигне до отмяна на решения на Генков, Икономов и Урумов. Подобно нещо може да се случи, ако срещу някой от тях влезе в сила осъдителна присъда, но вероятността за това е малка, тъй като вече чух отнякъде, че давността за престъпления като невярно деклариране вече е изтекла, обясни Пенчев. Добави, че освен това винаги стои аргументът, че децата са пълнолетни и родителите не могат да носят отговорност за действията им.

Функциите на отстраните председатели на отделения ще се поемат от техните заместници, каза Пенчев, който добави, че Генков, Икономов и Урумов са си вършили добре работата като ръководители.

Поредният скандал, който допълнително компрометира съдебната система, избухна след разкритие на в. "Капитал", че младши съдията в Благоевградския окръжен съд Деница Урумова, която е дъщеря на съдията от ВАС Николай Урумов, строи хотел в Приморско, а правото на строеж е получила като социално слаба през 2007 година.

Справката в регистрите Приморско показаха, че още няколко роднини на висши магистрати са получили парцели на първа линия до плажа като безимотни и крайно нуждаещи се. Сделките са извършени буквално за жълти стотинки, но след реализацията им безимотните и крайно нуждаещи дъщери и близки на магистратите издигнат там големи къщи и хотели, препродават собствеността за многократно повече пари и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от България