Шефът на ВАС се срамува заради съдиите с имоти на първа линия в Приморско

Срам ме е от петимата висши съдии, които са си позволили имоти в Приморско като нуждаещи се. Това заяви с неприкрито възмущение председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев в понеделник. Той определи поведението на колегите си като "пълно безобразие".

Поредният скандал, който допълнително компрометира съдебната система, избухна след разкритие на в. "Капитал", че младши съдията в Благоевградския окръжен съд Деница Урумова, която е дъщеря на съдията от ВАС Николай Урумов, строи хотел в Приморско, а правото на строеж е получила като социално слаба през 2007 година.

Справката в регистрите Приморско показаха, че още няколко роднини на висши магистрати са получили парцели на първа линия до плажа като безимотни и крайно нуждаещи се. Сделките са извършени буквално за жълти стотинки, но след раеализацията им безимотните и крайно нуждаещи дъщери и близки на магистратите издигнат там големи къщи и хотели, препродават собствеността за многократно повече пари и т.н. Сред съдиите, чиито роднини се оказват замесени в имотната далавара, са съдиите от ВАС Панайот Генков и Андрей Икономов, както и председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. ВСС проверява всичките случаи.

Цялата схема е абсурдна, аз вече не знам към кого да се обърна, коментира Константин Пенчев пред бТВ. Той обаче каза, че може да уволни само чистачката, която най-вероятно ще го съди.

Веднага след скандала Пенчев поиска от Етичната комисия на ВСС да извърши проверка.

Шефът на ВАС каза, че прокуратурата се е самосезирала и вече прави проверки.

Той обаче обяви, че по-хитри съдии също разполагат с апетитни имоти, но те не са на имената на децата им, а на "любовници и близки приятели". Според Пенчев кметовете на общините, в които магистрати се сдобиват с такива имоти, също са замесени в схемата.

Споделяне

Още по темата

Още от България