Председателят на ВАС с необявени имоти в центъра на София и в Париж

Председателят на ВАС с необявени имоти в центъра на София и в Париж

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев е в тежък конфликт на интереси. Той е притежател на няколко апартамента, има дялово участие в търговска фирма и разпределя конкретни дела на определени съдебни състави "на тъмно". Това твърди партията на Яне Янев РЗС, която във вторник подаде сигнал до етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През целия ден председателят на ВАС не сметна за необходимо да отговори на твърденията в сигнала. Янев посочи, че е предоставил на шефа на комисията Цони Цонев документи, според които Пенчев и съпругата му притежават два апартамента от около 300 квадратни метра в топ центъра на София, които не са отбелязани в декларациите на висшия магистрат пред Сметната палата.

По оценка на РЗС минималната пазарната стойност на тези два имота е около 600 000 лева. Единият от тях бил в близост до площад "Славейков", а другият - на ул. "Солунска".

Освен това в сигнала се твърди, че съпругата на Пенчев е собственик на апартамент в Париж. Трябва да се провери дали собствеността е директна или през фирмата ѝ, добави Янев. По думите му имотите са закупени преди години, но не са отбелязани в декларациите на Пенчев. Депутатът каза, че засега няма да отговори на журналистическия въпрос имат ли Пенчев и семейството му имот в Ахтопол.

"Вие знаете колко добри юридически конструкции използват магистратите от такъв ранг, за да завоалират максимално собствеността", добави провъзгласилият се за борец с рушветчийството политик.

Тук обаче е добре да се припомни едно изказване на Пенчев, след като гръмна скандалът с тримата съдии от ВАС Панайот Генков, Николай Юрумов и Андрей Икономов, чийто роднини имат имущество в Приморско.

"За мен е нарушен човешкият морал. Това е едно безобразие и реших да направя това, което зависи от мен (да ги отстрани от длъжност като шефове на отделения във ВАС - бел.ред). Връзките в Приморско се разкриха, защото имаше съвпадение на имената, но съм сигурен, че има много по-изкусни магистрати, чиито имоти се водят на приятелки или фирми", заяви само преди четири месеца Пенчев. Тогава той допълни, че за такива случаи се говори в коридорите на съда.

Тънка подробност е фактът, че Янев бил получил документите за конфликт на интереси при Пенчев от съдии във ВАС и административните съдилища в страната и от граждани. Така поне твърди лидерът на РЗС. "Те (съдиите и гражданите - бел. ред.) смятат, че във ВАС са наложени трайни практики за нерегламентиран лобизъм", изтъкна Янев.

В сигнала си до ВСС депутатът, останал без парламентарна група, посочва, че в годишната си декларация за конфликт на интереси Константин Пенчев не е посочил, че участва в търговска фирма.

Янев е дал на етичната комисия на кадровия орган и данни за други нарушения, свързани с това, че Пенчев е председателствал съдебни състави без да е ясно как са разпределени съответните дела. За пример бе дадено делото "Камчийски пясъци". "По нататък (след решението за промяната на статута – бел ред.) виждаме много интересни зависимости и развитие на корпоративни интереси по същия казус", продължи Янев.

Той твърди, че в сигнала има факти, от които става ясно, че председателя на ВАС е бил на ясно с притежаваните от роднини на съдии имоти в Приморско. "Редица магистрати са информирали Пенчев за имотите и той не е предприел съответни действия и до момента освен неговото публично възмущение няма никакви конкретни действия". Последното изказване на Янев не е съвсем точно, тъй като Пенчев отстрани тримата съдии от председателските постове на отделения.

Яне Янев се изказа похвално за етичната комисия на ВСС. Според него органът оглавяван от Цони Цонев е работещ и постига конкретни резултати. "Не случайно се е произнесла по редица казуси за корупция в съдебната система", каза Янев.

Сигналът е подплатен с фактология и документи, ако нарушенията се установят настояваме да се предприемат конкретни действия и да с сезира Върховната касационна прокуратура, добави той. Неговата партия дори ще внесе още един сигнали срещу Пенчев.

По думите на Янев възмутените и съвестни съдии и граждани са се обърнали към РЗС, тъй като правителството имитира борба с корупцията, която е "само на думи и стойки пред камерите“. Правят се операции, които засягат само дребни риби за разчистване на терени, смята Янев. Той обеща още разкрития не само за магистрати, но и за действащи политици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?