Константин Пенчев заподозря трима съдии за сигнала срещу него

Константин Пенчев заподозря трима съдии за сигнала срещу него

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев заподозря трима свои колеги за подадения срещу него сигнал в етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В четвъртък пред журналисти Пенчев не посочи конкретни имена, но заяви, че става дума за магистрати, освободени от него от постовете им като шефове на отделения във ВАС.

Преди два дни лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев подаде сигнал във ВСС, че Пенчев притежавал два недекларирани апартамента в идеалния център на София и че съпругата му е собственик на жилище в Париж, за което се предполага, че е записано на фирмата ѝ. Освен това в сигнала е посочено, че Пенчев участва в търговска фирма. Разпределял "на тъмно" за гледане и дела.

Яне Янев тогава обясни, че е получил данните от магистрати във ВАС и от съдии в административните съдилища в страната.

Преди няколко месеца Пенчев освободи като шефове на отделения съдиите Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, тъй като стана ясно, че техни роднини са придобили имоти в Приморско като крайно нуждаещи се.

Като декларира, че няма да отмъщава на никого, в четвъртък Пенчев обясни, че няма апартаменти из европейските столици. Притежавал три на "пъпа на София", като единият му бил наследствен.

„Аз съм публична личност, като съм станал такава, съм знаел, че ще бъда и омаскаряван - справедливо или несправедливо - и сега си понасям последиците. За мен това не е драма”, коментира още той.

Пенчев каза още, че участвал в около 300 дела, като винаги бил спазвал принципа на случайното разпределение. Дори когато са били изборните дела, той е бил проверяван от инспектората към ВСС, който обаче не е установил никакви нарушения, но обществеността не била информирана за това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?