Константин Пенчев отрече да е знаел за "безобразията" в Приморско

Константин Пенчев отрече да е знаел за "безобразията" в Приморско

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев отхвърли в петък твърденията, че е знаел за скандалните сделки в община Приморско, в които бяха замесени трима от шефовете на отделения във ВАС.

През март стана ясно, че роднините на съдиите Андрей Икономов, Николай Урумов и Панайот Генков незаконно са получили право на строеж край морето. Реакцията на Пенчев бе да ги освободи от заеманите шефски позиции, а Висшият съдебен съвет им образува дисциплинарни производства.

Те от своя страна се защитиха с твърдението, че председателят на ВАС е бил уведомен още преди 5 години за сключените договори и индиректно го обвиниха, че използва скандала за собствени цели.

"Аз не съм знаел за това безобразие, което излезе сега. Аз не съм знаел, че дъщерята на Панайот Генков и майката на Андрей Икономов са били регистрирани на фалшиви адреси в Приморско и че са били задоволени техни жилищни нужди в Приморско при преференциални условия", декларира Пенчев пред БНР.

Той обясни, че е знаел единствено за купеното право на строеж, защото Генков и Икономов през 2005 година са му показали документи. По думите на Пенчев те са се опитали да го убедят, че тези договори няма да имат връзка с техния вот по предложението за откриване на районен съд в Приморско.

Генков и Икономов тогава бяха членове на ВСС.

Не си ли задавате въпроса защо са дошли при мен? Дойдоха да докажат с дати, че няма нищо общо със съда в Приморско. Никога не съм знаел, не съм предполагал, фантазията ми не е могла да допусне, че може да се регистрират майка му и дъщеря му в Приморско като жители, като живеещи там адресно и да задоволят своите нужди в Приморско", каза Пенчев.

Той декларира, че каквото и да е решението на ВСС по дисциплинарните производства, тримата няма да бъдат върнати на ръководни позиции. В същото време обаче Пенчев призова останалите две власти също да реагират на скандалите, които са предизвикани от съмнителни сделки и обвързаности на техни служители.

Междувременно той отхвърли исканията на вътрешния министър Цветан Цветанов членовете на ВСС да ходят по съдилищата, за да наблюдават лично какво правят съдиите и прокурорите. Пенчев не хареса и голяма част от предложените промени в Закона за съдебната власт.

"Аз лично не бих приел като форма на работа на ВСС членовете да обикалят села и паланки и да слушат хората. Те не са политици, те не дължат среща с избирателите. А още повече искам да кажа, че едва ли ВСС би могъл да има правомощия по отношение на това какви присъди се постановяват от отделните съдии и съдилища. Ние не можем да се бъркаме във вътрешното убеждение на съдиите", коментира председателят на ВАС.

Пенчев се изказа критично и относно промените в ЗСВ. Той заяви, че очаквал "много повече" от законопроекта. Висшият магистрат обясни, че е искал по-големи правомощия за инспектората, а не разширяване на функциите на етичната комисия във ВСС.

Пенчев заяви, че "най-големият абсурд" в проекта е въвеждането на регионалните комисии по атестиране на магистратите, защото се създава опасност от зависимости.

Шефът на ВАС разкритикува остро и т.нар. "масонска поправка" в ЗСВ, която ще задължи магистратите да декларират всяко свое участие в каквито и да е граждански инициативи и проекти. Според него така написан текстът обхваща всички възможни действия, които предприемат магистратите.

"Значи, вие изрично декларирате, ама, всичко. Какво значи дейности? Какво значи участие в каквито и да било граждански проекти? Някой трябва да ми обясни. Защо трябва всеки да знае кой в какво участва? Някакъв дарителски комитет дарява на някого нещо, на някоя болница. Защо трябва моето име да се появява в регистъра? Откъде накъде? В същото време санкции няма за лъжлива декларация", обясни Пенчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България