Прокуратурата се раздвижи за "Златна перла" и магистратските роднини

Прокуратурата се раздвижи за "Златна перла" и магистратските роднини

Софийската градска прокуратура проверява бездействието на ДНСК по казуса "Златна перла" и отдаването на право на строеж в Приморско на роднините на висши магистрати. Зам.-главният прокурор Валери Първанов заяви в сряда, че са образувани две досъдебни производства за случилото се в морския град.

В рамките на едното се проверяват магистратите, а другото е насочено срещу действията на общинските чиновници в Приморско, които са взели решенията за учредяване на правото на строеж.

Проверяват се още действията на Величка Костова от Бургаската окръжна прокуратура и зам.-районния прокурор на Царево Катя Евтимова, които са спрели разследването на тези казуси. Досъдебните производства бяха възобновени след публичното оповестяване на скандала с "крайно нуждаещите се роднини" на тримата съдии от ВАС Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов. Освен тях право на строеж в Приморско са получили близките на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Валери Първанов уточни, че разследването има за цел да установи дали петимата магистрати са подбуждали своите роднини да се облагодетелстват от имотите. Проверката на Висшия съдебен съвет показа, че тримата съдии от ВАС са гледали дела, по които страна е била община Приморско. Това дава достатъчно основание на прокуратурата да ги разследва за подкуп.

"Все още нямаме данни за това", каза Валери Първанов, обяснявайки защо все още не са повдигнати обвинения срещу петимата магистрати.

Бургаският прокурор Величка Костова се проверява едновременно от съдебния инспекторат и Върховната касационната прокуратура. Тя е водила разследването срещу Деница Урумова, която е дъщеря на съдия Николай Урумов. Прокурор Костова е взела решение да прекрати делото с мотив, че не е успяла да намери Урумова. Съдийската щерка обаче не е била пусната за общодържавно издирване. По същото време Деница Урумова е била избрана от ВСС за съдия в Бургаския окръжен съд.

По рано през деня стана ясно, че имоти като "крайно нуждаещи се" в Приморско са получили около 400 души, сред които и синът на бившия шеф на пожарната Кирил Войнов.

Прокуратурата категорично е установила, че община Приморско незаконно е предоставила право на строеж на магистратските роднини. Безспорно роднините на тези магистрати са получили облага, която не им се следва, а по закон и това е подкуп, заяви Валери Първанов.

Шефът на етичната комисия към ВСС Цони Цонев обяви, че и проверката на ВСС по казуса е към края си.

След ноември 2004 г. Законът за общинската собственост забранява на кметовете да отстъпват право на строеж, а дава това правомощие на общинските съвети. В Приморско има 222 случая на право на строеж, дадено с акт на кмета, обясни Цонев. В случая с магистратските имоти, именно бившият кмет на курортното градче Димитър Димитров е сключвал договорите. Според Цонев, общината в Приморско може да си вземе обратно имотите като заведе дела, защото всички сделки били нищожни.

От прокуратурата обявиха, че е започнала проверка на всички случаи на отстъпено право на строеж в цялата страна, при които решението е вземано от кметовете, а не от общинските съвети. Срокът за нейното провежда е 1 месец.

В същото време от прокуратурата заявиха, че проверяват за престъпно бездействие шефа на ДНСК инж. Иван Симидчиев заради незаконния строеж на комплекса "Златна перла" край Варвара. От държавното обвинение съобщиха още, че на 12 май регионалният министър Росен Плевнелиев е разпоредил на Симидчиев да си изпълни законовите задължения по отношение на обекта. Според Закона за устройство не територията "Златна перла" трябва да бъде съборена.  Такова е и окончателното решение на ВАС от март 2009 г., но РДНСК отказва да даде ход на процедурата, което става с "благословията" на шефа на ДНСК. На 19 април т.г. ВАС решава, че строителният контрол е свободен да прави каквото си иска.

Споделяне

Още по темата

Още от България