Плевнелиев разпореди "спешен анализ" на аферата "Златна перла"

Плевнелиев разпореди "спешен анализ" на аферата "Златна перла"
Регионалният министър Росен Плевнелиев е разпоредил във вторник подчинената му Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да изготви спешно становище във връзка със незаконния строеж на комплекса "Златна перла" в землището на село Варвара, община Царево. Той е поискал от националния строителен контрол отново да каже какви са нарушенията и какви мерки ще се предприемат. До един-два дни се очаква МРРБ да обяви решението на ДНСК.

"Спешното" разпореждане на министъра идва няколко дни, след като Mediapool оповести скандалната развръзка на дългогодишната сага. На 19 април т.г. състав на Върховния административен съд призна правото на ДНСК да бездейства и да не събаря строежа, при положение, че през март м.г. същият този съд постанови окончателно, че ваканционният комплекс "Златна перла" е незаконен и трябва да бъде премахнат.

Практическото премахване на строежа трябваше да стане със заповед на РДНСК в Бургас. Подчинената на МРРБ дирекция обаче отказва да издаде такава заповед.

С решението си от 19 април т.г. ВАС създаде изключително "интересна практика", която би могла да се приложи и към всички аналогични случаи. ВАС обяви, че строителният контрол действа изключително по собствена преценка и отказите му да си изпълни правомощията са необжалваеми.

Решението бе взето след като фирмата собственик на "Златна перла" поиска възобновяването на делата за законността на комплекса, въпреки че вече един път "окончателно" бе определен, именно от ВАС, за събаряне. Свързаната с бившата "Мултигруп" фирма настоя за това, като се позова на писмо на сегашния шеф на ДНСК инж. Иван Симидчиев.

През месец май миналата година той изпраща на РДНСК – Бургас писмо, в което се казва, че има възможност "за правилно приключване" на случая.

Висшият държавен служител, от който Плевнелиев чака "спешен анализ", заявява в това писмо, че има съществени нови обстоятелства около "Златна перла" и индиректно говори за узаконяване на комплекса. В Закона за устройство не територията няма възможност да се узаконява нещо, което вече е обявено за незаконно.

"Нарушенията" около "Златна перла" и "необходимите мерки", които иска да прочете Плевнелиев, са детайлно описани в решенията на Върховния административен съд от миналата година. Предвид досегашните откази на ДНСК да ги изпълни обаче, има голяма вероятност анализът за нуждите на министъра да съдържа нови моменти.

Строежът "Златна перла" бе наченат в пределите на Национален парк "Странджа", в който строителството бе напълно забранено. В рамките на съдебната сага обаче паркът бе жертван и обявен от съда за незаконен. В крайна сметка ВАС взе решение, че обектите са незаконни, защото разрешенията за строителство са издадени без да има екооценка (ОВОС) и дори преценка дали екооценка е нужна или не.

Ваканционното селище, разположено на Странджа, е построено от фирмата "Краш 2000". Заради него ВАС ликвидира целия Природен парк "Странджа" и се наложи парламентът да приеме специален закон, за да не се застрои скоропостижно брегът на юг от Царево.

Фирмата е пряко свързана със структури на "Мултигруп", близки до лидера на ДПС Ахмед Доган. За това говори и фактът, че на 18 януари 2008 г. е вписан особен залог, според който "Краш" прехвърля дълга си към "Българо Американска Кредитна Банка" на фирмата "Саут уест" ЕООД 100% собственост на "Персонал инженеринг".

"Персонал инженерин пък е собственост на "Минстрой холдинг" с управител Николай Вълканов.

 На 27 март 2008 г. "Саут уест" ЕООД поема от БАКБ вземането по ипотеката за имотите, съставляващи курортния комплекс "Златна перла".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес