И парламентът ще проверява волейболната федерация

Правителството още не е превело парите за организирането на финалите от Световната лига

Парламентарната комисия за образование и спорт ще разследва волейболната федерация заради съмнения за финансови злоупотреби, липса на прозрачност, наличие на фиктивни клубове и редица нарушения в нормативната уредба на федерацията по волейбол, съобщи председателят на комисията Огнян Стоичков от "Атака".

Подобна информация бе изнесена от подалия оставка треньор на волейболния национален отбор Радостин Стойчев, който поиска оставката на шефа на федерацията Данчо Лазаров. Във федерацията вече тече проверка на спортното министерство. Финансовият министър Симеон Дянков също обяви, че изпраща финансови ревизори във волейболната федерация.

Стоичков посочи, че над 4 млн. лева разходи на федерацията за изминалата година са записани в графа "разни" без допълнителна информация за тях.

Данчо Лазаров обяви по-рано, че ще си подаде оставката само, ако премиерът Бойко Борисов му я поиска. В последните дни обаче зачестяват медийни публикации, в които се твърди, че Лазаров обмисля оттеглянето си. За поста му се спряга името на бившия депутат от БСП, бизнесменът Петър Кънев, който в момента е вицепрезидент на федерацията.

В същото време в четвъртък стана ясно, че България може да изгуби домакинство на финалите на Световната лига тази година, които трябва да се проведат от 4 до 8 юли в зала "Арена Армеец".

Основна причина за това е, че не са платени 500 000 долара такса, които правителството е обещало да даде за организирането на форума, съобщи BGvolleyball.com. Друга причина са скандалите в българския волейбол, като Международната федерация (FIVB) е притеснена от тях. Сръбската федерация вече е изразила готовност за моментално заплащане на парите и желание за организация на финалите на най-комерсиалния турнир.

1 юли 2012 година е последният срок, даден от Международната федерация (FIVB) на България за заплащането на таксата.

Скандалът в единствения колективен спорт, който в последно време печели успехи за България, тече вече от месеци с дейното участие и на премиера Бойко Борисов. Заедно със Стойчев от отбора се оттегли и най-добрият български волейболист Матей Казийски, който обяви, че няма доверие на това ръководство.

Бившият капитан на българския национален отбор по волейбол и сегашен треньор Пламен Константинов коментира от своя страна пред Нова телевизия в четвъртък, че според него Стойчев не е избрал подходящия момент за атака срещу федерацията и е трябвало да изчака Олимпиадата в Лондон да свърши.

"Двете страни нарушиха едно основно историческо правило - за олимпиадата се спират войните. Аз не бих жертвал олимпиадата, за да променя нещата сега. Освен това домакинстваме на финалите в Световната лига. Хубава, лоша - федерацията е лобирала и е спечелила това домакинство. Всичко тръгна след действително грозното уволнение на Стойчев и се превърна в негова междуличностна война"", каза Константинов.

Стойчев бе уволнен след като националния отбор загуби олимпийската квалификация срещу Германия, но впоследствие бе възстановен за следващата квалификация, която спечели.

"Стойчев е прав за някои от обвиненията си", каза още Константинов.

В отговор на въпрос той коментира, че е чувал версията, че инж. Данчо Лазаров е близък на президента Георги Първанов.

Константинов припомни и скандала по време на Олимпиадата в Пекин преди четири години. Според него Българската федерация по волейбол си е измила с ръцете, като го накарала да се върне от Китай в България за допинг тест по време на турнира.

Впоследствие се оказа, че Константинов просто имал по-високи нива на тестостерон в организма.

Хора от федерацията обаче твърдели, че ако дори един играч бъде хванат с допинг, това ще доведе до дисквалификация на целия отбор.

"В правилника обаче пишеше, че трябва да има двама или повече човека със забранени вещества в кръвта", каза Константинов.

Той обясни това недоглеждане от страна на федерацията с некомпетентността на някои от нейните членове.

Споделяне

Още от Спорт