И прокуратурата оспори отказаната съдебна регистрация на СДС

И прокуратурата оспори отказаната съдебна регистрация на СДС

Прокуратурата подкрепи жалбата срещу решението на Софийския градски съд, който отказа регистрацията на новото ръководство на СДС. Това стана във вторник на първото заседание по делото във Върховния касационен съд.

Прокурор Добринка Стаменова оспори мотивите на съда за отказ от регистрация, които бяха свързани с неяснотата кои точно членове на Националния съвет (НС) са гласували решенията за провеждане на вътрешнопартийните избори, при които бе избран лидерът Мартин Димитров и новият състав на НС.

От държавното обвинение обаче добавиха, че предварително е ясно кои точно членове на партията влизат в НС и неяснота няма.

Стаменова посочи, че самата комисия по избора няма ръководна функция и нейната цел е единствено да регистрира резултатите от гласуването.

Адвокатите на новото ръководство на СДС от своя страна атакуваха решението на градския съд като "противоречиво". По време на заседанието не бе обърнато внимание на жалбата на члена на партията от СДС - Лозенец Николай Гацев, който поиска отвод на съдебния състав.

Той поиска от шефа на ВКС отвод на двама от членовете на съдебния състав, който ще реши окончателно въпроса с регистрацията на новото ръководство.

Гацев определи състава като "изключително неподходящ”, тъй като негови членове са съдия Лидия Иванова – съпруга на покойния депутат от СДС и вицепремиер Илко Ескенази, и съдия Росица Ковачева, чийто син Петър Славов е активист на СДС, кандидат за народен представител и участник във вътрешнопартийните избори. Жалбата бе пренебрегната, защото Гацев не е конституиран като страна по касационното дело.

Окончателното решение на ВКС се очаква до 30 април.

Отказът на СГС да регистрира новото ръководство на синята партия постави под въпрос създаването на коалиция между СДС и ДСБ. Лидерът на партията Мартин Димитров видя дългата ръка на ДПС зад взетото решение и коментира мотивите на институцията като "политически". В решението на градския съдия от фирменото отделение на СГС се срещат странни юридически формулировки като това, че уставът на СДС не подхожда на "партия със сериозни политически амбиции".

На фона на очакванията за успешна регистрация на новото ръководство, Мартин Димитров заяви, че Националният съвет на дясната формация вече е "консолидиран". По думите му в партията не се обсъждат предложенията на бившия лидер Пламен Юруков за създаване на "кризисен щаб" между новото и старото ръководство, който да взима решенията заради висящата съдебна регистрация.

Партньори за евровота

В същия ден Националният съвет на СДС даде мандат на партийния лидер да подпише коалиционно споразумение за общо участие в европейските избори с няколко по-малки формации. Без претенции за по-предно място в листите на "Синята коалиция" към нея ще се присъединят Радикал-демократическата партия (РДП), Българска социалдемократическа партия (БСДП), БЗНС, Политическа партия "Никола Петков", Българска християнска коалиция (БХК) и съюзите на репресираните от комунистическия режим.

"Преговорите с други десни партии продължават. Вратата е отворена за всички десни формации. Очакваме нашите бъдещи партньори да бъдат по-гъвкави и да намалят своите претенции, като се съобразят със своята електорална тежест", коментира Мартин Димитров. Той призна, че именно поради твърде големите претенции към "Синята коалиция" най-вероятно няма да бъдат включени "Новото време" и Обединените земеделци на Анастасия Мозер.

Димитров призова още ръководството на ГЕРБ към възможно най-бързо стартиране на преговорите за издигане на общи мажоритарни кандидати в страната. Разговорите по този въпрос ще бъдат водени и с бившите членове на коалицията БНС – ВМРО, ЗНС и ССД.

"Вече проведохме разговори с ГЕРБ, но те държат разговорите да започнат след евровота. Тогава времето ще е кратко. Издигането на общи мажоритарни кандидати ще е ключово, защото БСП и ДПС ще играят заедно, искайки да спечелят служебна победа на парламентарните избори. Който не разбира това, явно не е запознат със ситуацията", каза още лидерът на СДС.

Позовавайки се на изследване на "Галъп", Димитров заяви, че "Синята коалиция" би трябвало да спечели 10.5% от гласовете и да има двама представители в Европейския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?