И след оставката си Назарбаев ще контролира Казахстан, докато е жив

Председателят на Сената положи клетва като и.д. президент

Нурсултан Назарбаев

Касим-Жомарт Токаев положи клетва и прие днес поста и.д. президент на Казахстан след неочакваната оставка на дългогодишният лидер Нурсултан Назарбаев, управлявал близо три десетилетия, предаде Ройтерс в сряда.

Токаев заяви, че ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на мнението му по ключови политически въпроси.

В първата си публична реч Токаев предложи столицата на Казахстан да бъде преименувана на Нурсултан. Членовете на Мажилиса (долната камара) и Сената (горната) единодушно гласуваха в подкрепа на предложението. Законът се смята за приет и сега предстои той да бъде подписан от президента.

Освен това Токаев заяви, че първият казахстански президент Назарбаев ще остане пожизнен "баща на нацията" - Елбасъ, и предложи да се издигне паметник в столицата на Казахстан и да се преименуват централните улици в централните областни градове в негова чест, отбеляза ТАСС.

78-годишният Назарбаев подаде оставка вчера, но остава силно влиятелен в казахстанската политика.

65-годишният дипломат от кариерата Токаев, който говори свободно руски, английски и китайски, ще заема президентския пост до края на мандата на Назарбаев, изтичащ през април 2020 г., съгласно конституцията.

Не е ясно дали дипломираният в Русия бивш премиер Токаев ще се кандидатира за президент. Назарбаев го похвали вчера като "човек, на когото може да се повери управлението на Казахстан".

Назарбаев ръководеше богатата на петрол централноазиатска република от 1989 г., още докато тя беше в състава на Съветския съюз, и редовно печелеше изборите с над 90 процента от гласовете на избирателите.

Дарига Назарбаева - най-голямата дъщеря на Назарбаев - бе избрана за председател на Сената на мястото на Токаев. Това е вторият пост в държавната йерархия в Казахстан. Дарига Назарбаева е бивш председател на сенатската комисия по международните отношения, отбраната и сигурността, посочва ТАСС.

Нурсултан Назарбаев тръгва по пътя на изтъкнати световни управници като китайския лидер Дън Сяопин, останал и след оттеглянето си безспорен "баща на нацията", и Фидел Кастро, останал на върха на кубинския политически Олимп, пише "Росийская газета".

Назарбаев остава водач на управляващата партия "Нур Отан" ("Светло отечество"), а като председател на националния Съвет за сигурност ще може да дава нареждания на държавния глава, уточнява московският официоз.

Според източник на "Ведомости", близък до президентската администрация в Русия, Назарбаев се е консултирал преди оставката си с различни политически сили и с Москва, а кандидатурата на Токаев като временен президент не е избрана случайно. След Назарбаев той е най-известният в света казахстански политик, изградил здрави връзки с ръководствата на двете основни съседни страни - Русия и Китай.

Пълномощията на Назарбаев надхвърлят обаче президентските и той ще контролира политическия процес в Казахстан, докато е жив и дееспособен, подчертава политологът Аркадий Дубнов.

За подобен преход на властта в Русия държавният глава трябва да има малко по-различна представа за мястото си в света, разсъждава той. "Нашият лидер вижда сам себе си някъде на небето, той е човек-мисия - смята Дубнов. - Огромен брой интереси и кланове в Русия са фокусирани върху Путин. Ако в Русия се повтори казахстанският сценарий, на другата сутрин, след като (Путин) обяви това, ще се вдигне врява. Русия е страна с множество влиятелни групировки около президента и те ще започнат схватка за власт веднага щом се разбере, че той ще напуска".

Според експерта в Казахстан няма толкова много кланове и те всички са опитомени - няма да изгубят нищо, ако слушат Назарбаев.

"Назарбаев остава глава на Казахстан", резюмира в заглавие "Независимая газета". Оставката му е планомерна, обмислена и съвсем хармонично приключва днешния етап от едва започналия преход на властта в страната, смята ориенталистът Александър Князев.

Политическата система на Казахстан наподобява донякъде иранската, в която върховният лидер е юридически и фактически ръководител на страната, посочва той. Същевременно изборът на заместник е правилен и в правен аспект, и в политически план, защото Токаев е "вероятно най-авторитетният в чужбина политик след самия Назарбаев, добре го познават в Москва, Пекин, Вашингтон и Брюксел, а огромният дипломатически опит ще му позволи да поддържа баланса в отношенията на държавата със световните силови центрове всички нейни партньори", прогнозира експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят