Идеите на София за ред в строителството ще се прекрояват в парламента

"Обединените патриоти" искат прецизиране на промените в закона за застрояване на Столична община

Идеите на София за ред в строителството ще се прекрояват в парламента

Парламентът вероятно ще прекрои законовите промени, написани от Столичната община, които целят ред в строителството в София. Промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха приети на първо четене от парламентарната комисия по регионална политика, но още от сега коалиционните партньори на вносителите от ГЕРБ - "Обединените патриоти", обявиха, че не харесват текстовете. Очаква се те да бъдат сериозно редактирани между първото и второто четене на законопроекта.

Промените предвиждат затварянето на няколко вратички от Закона за устройство на територията (ЗУТ), които позволяват многократно надвишаване на параметрите за строителство, определени в устройствените планове. Сред тях е текстът за неограничена плътност и интензивност на застрояването в ъглови имоти на две улици, какъвто е случаят с високата сграда на ул. "Златен рог" в "Лозенец".

Предвижда се също ограничаване на височината на строителството в центъра – до 50 метра, в широкия център – до 75 метра, в кварталите – до 125 метра, а в южните квартали отвъд Околовръстното шосе – до 15 метра. Това ще важи само за зоните, в които няма ограничения на височината. Целта е да не се допускат единични високи сгради на неподходящи места, които спират гледката към Витоша и не са обезпечени с нужната инфраструктура. Създават се и две зони, в които няма да има ограничение за височината – на бул. „Цариградско шосе“ при Интер експо център и на кръстовището на бул. "Царица Йоана" и Околовръстното шосе.

Гласуването на законопроекта в комисията по регионална политика реално мина без обсъждане. Единственото изказване беше на председателя на комисията Искрен Веселинов от групата на "Обединените патриоти". Той обяви, че коалиционният партньор в управлението одобрява по принцип предложенията за ограничаване на височината на строителството и за запазване на зелените площи.

Според патриотите обаче предложените изменения трябва да бъдат регламентирани в Закона за устройство на територията, който важи за цялата страна, а не само в специалния закон за София. Веселинов добави, че пречка пред приемането на текстовете в този вид е това, че така се правела промяна в Общия устройствен план на столицата, като се избягват процедурите по обществени обсъждания. Подобни бяха аргументите и на представителите на строители, архитекти, урбанисти, инженери в инвестиционното проектиране, обявени на дискусия по законопроекта преди време.

Въпреки забележките Веселинов обясни, че патриотите ще помогнат за приемането на текстовете на първо четене. От БСП също преди време заявиха подкрепа, но на заседанието в сряда представителите на левицата гласуваха с "въздържал се".

Споделяне

Още по темата

Още от България