Идеите на София за ред в строителството срещнаха отпор

Промените в закона за застрояване на столицата вероятно няма да минат бързо през парламента

Столичната община се опитва с нормативни врътки да спре изграждането на небостъргач на бул. "България" в кв. "Стрелбище".

Има нужда от затваряне на вратичките, които позволяват нарушение на правилата за строителство в София, но начинът, по който общината предлага да се реши проблемът е неправилен. Така може да се обобщят реакциите на професионалните организации на архитекти, урбанисти, строители и инвестиционни инженери на предложените от местната администрация промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО).

Те бяха подложени на обществено обсъждане от комисията по регионална политика към парламента, след като бяха внесени в Народното събрание преди повече от месец от група депутати от ГЕРБ. До момента промените не са минали на първо четене и не е ясно кога ще се случи това, въпреки че главният архитект на София Здравко Здравков се надяваше текстовете да са факт до края на годината.

Предложенията

Промените, разработени от общината, предвиждат затварянето на няколко вратички от Закона за устройство на територията (ЗУТ), които позволяват многократно надвишаване на параметрите за строителство, определени в устройствените планове. Сред тях е текстът за неограничена плътност и интензивност на застрояването в ъглови имоти на две улици, какъвто е случаят с високата сграда на ул. "Златен рог" в "Лозенец".

Предвижда се също ограничаване на височината на строителството в центъра – до 50 метра, в широкия център – до 75 метра, в кварталите – до 125 метра, а в южните квартали отвъд Околовръстното шосе – до 15 метра. Това ще важи само за зоните, в които няма ограничения на височината. Целта е да не се допускат единични високи сгради на неподходящи места, които спират гледката към Витоша и не са обезпечени с нужната инфраструктура. Създават се и две зони, в които няма да има ограничение за височината – на бул. „Цариградско шосе“ при Интер експо център и на кръстовището на бул. "Царица Йоана" и Околовръстното шосе.

Критиките

По време на общественото обсъждане основната критика от архитекти, урбанисти, инженери, строители беше, че промените в специалния закон за София реално засягат текстове от Закона за устройство на територията, който важи за цялата страна. Ако те бъдат приети в този вид, ще се създаде специален устройствен закона само за столицата, а проблеми с вратичките в съществуващия ЗУТ има и на други места. Представител на Съюза на архитектите в България пък изрази мнение, че така се променя Общият устройствен план на столицата, като така се избягват нужните за целта обществени обсъждания с гражданите.

Според националната асоциация на строителните предприемачи предложените текстове може и да затворят вратички в ЗУТ, но ще отворят „цели портали“, тъй като се давали големи правомощия на Столичния общински съвет да взема решения по субективен начин. Това можело да доведе до административен произвол.

Чрез ЗУЗСО се проектира, а това не е добре, смятат от съюза на урбанистите. Според тях ограниченията за височина на сградите ще имат обратен ефект, тъй като може да се допуснат сгради от 50 метра в историческия център на града.

Срещу статуквото

"Всички предложения за ограничаване на височината касаят само зони, в които тя не е ограничена. Представителите на асоциациите, които са против измененията, държат да се запази статуквото", коментира Стела Щерева от правната дирекция на направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

"Нежеланието да има ясни правила и желанието да се лови риба в мътна вода са факт", коментира критиките главният архитект на София Здравко Здравков. Той за пореден път заяви, че измененията трябва да бъдат приети спешно, за да се спре инвестиционният натиск за високи сгради на различни места в града, които при сегашното законодателство могат само да бъдат забавени, но не и спрени.

"Имам няколко искания за сгради над 75 метра отвъд южната дъга на Околовръстното. Представете си, ако такива здания се появят зад сегашния "Ринг мол", добави Здравков. Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък заяви, че именно заради вратичките в законите, които общината иска да затвори, в момента се изгражда високата сграда на ул. "Златен рог" в квартала. За същото място имало още няколко искания за подобни здания.

Здравков поясни, че може да забави проектите, за които мисли, че не трябва да се осъществяват, защото реално нарушават общия устройствен план. "Имаме възможност да задържаме преписките. Арх. Петър Диков (бившият главен архитект – б. а.) ги наричаше арестувани. Аз обаче не искам да арестувам преписките. Искам те да се движат по ясни правила и за това са нужни законови промени", добави той.

За разлика от представителите на професионалните сдружения, депутатите, които коментираха закона, обявиха, че въпреки несъвършенството му, ще го подкрепят на първо четене. Подкрепа освен от ГЕРБ може да се очаква и от софийските депутати на БСП. Към момента не е ясно как ще гласуват представителите на другите партии и дали законопроектът ще събере достатъчна подкрепа. От сега е сигурно, че текстовете в него ще бъдат променени между двете гласувания в зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?