Столична община нареди оградата от улицата в кв. "Стрелбище" да се махне

Столична община нареди оградата от улицата в кв. "Стрелбище" да се махне

Дирекция "Общински строителен контрол" на Столична община е издала заповед на фирма НИКМИ АД да премахне оградата, която спира движението по съществуващия път, свързващ блоковете от квартал "Стрелбище" с бул."Петко Тодоров", съобщиха от "Московска" 33.

Решението е взето в сряда вечерта, след като жители на квартала излязоха на пореден протест и блокираха за около час движението по бул."България".

Те нямат достъп до жилищата си, след като НИКМИ загради улицата и изкърти част от асфалта. Тази улица осигурява достъпа на живеещите в квартала с бул. "Петко Тодоров".

В заповедта на Столична община е посочено, че НИКМИ не само трябва да премахне оградата, но и да възстанови улицата, уточниха от пресцентъра на общината.

Срокът за доброволно изпълнение на заповедта е 14 дни, но от Столична община очакват НИКМИ да я обжалва в съда. Това означава, че в следващия половин месец жители в кв."Стрелбище" ще са със затруднен достъп до жилищата си.

От НИКМИ към момента няма официална позиция по случая. Компанията иска да строи 43-етажен небостъргач на мястото на градинката. Строителната компания придобива имота чрез заменка през 2006 г. Решението е взето от Столичния общинския съвет. Кмет по това време е Бойко Борисов. Той няма съветници в СОС, но е имал право да оспори в съда решението, но не е го е направил.

В същото време от 2007 г. НИКМИ започват процедура за построяването на небостъргача. С приемането на Общия устройствен план на София през 2009 г., който е със силата на закон, мястото е отредено за зелена площ, но сроителната компания не се отказва и води дела. Така в края на 2016 г. тричленен състав на Върховния административен съд обявява за нищожен Общия устройствен план на столицата в частта за парцела на НИКМИ и задължава главния архитект Здравко Здравков да издаде на строителната компания нужния им документ, за да могат да строят. Той отказва и следва санкция от 1000 лв.

Столична община, районната администрация и жителите на "Стрелбище“ са категорични, чe няма да допуснат строителство на 43-етажния небостъргач на кръстовището на булевардите "Иван Гешов" и "Петко Ю. Тодоров".

Столична община трябва да влезе в преговори с НИКМИ, като вариантите за решаване на проблема са или замяна на имота с друг или изкупуването му, каза районният кмет Николай Терзиев пред бТВ.

Той обясни, че по регулация преградената улица попада в частния имот на НИКМИ и не би трябвало да съществува. Терзиев обеща в максимално кратък срок улицата, която е по регулация, да бъде построена.

Споделяне

Още по темата

Още от България