И.д.шефът на здравната каса ще възстановява връзките със Славчо Богоев

Новият и.д. директор на здравната каса определи при встъпването си като първа задача създаване на действена, конструктивна и оперативна връзка между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и министерството на здравеопазването.

Досегашният шеф на Столичната здравноосигурителна каса д-р Иван Букарев днес официално встъпи като и.д. директор на националната здравна каса, на мястото на д-р Димитър Петров. Петров бе уволнен от Управителния съвет на касата миналата седмица, след поредица искания да си подаде оставката и обтягане на отношенията между касата и здравното министерство.

Сдавайки поста, Димитър Петров връчи на наследника си Иван Букарев на електронен носител последния вариант на текстовете на Националния рамков договор 2004 и отчете свършеното по времето, в което той е бил директор.

Като непосредствени задачи новият шеф на касата определи скорошно подписване на рамковия договор за тази година, по-бърз и лесен достъп на пациентите до медицинска помощ, осигуряване на лекарствата за домашно лечение, които касата напълно или частично заплаща, доизготвяне на методиката за реимбурсиране.

След встъпването в длъжност на новия и.д директор ще се проведе заседание на Управителния съвет на НЗОК, на което ще се обсъжда разпределението на бюджета на касата за тази година, приемане на решение за брутна месечна работна заплата на персонала и общата му численост, прилагането на чл. 109 от Закона за здравното осигуряване, засягащ здравните осигуровки и отпадането на лекарства от реимбурсния списък на касата поради отпадането им от позитивния списък.

Временно длъжността шеф на столичната здравна каса ще се изпълнява от д-р Мариета Райкова, досегашен заместник на Иван Букарев, съобщи БТА.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?