Игри и играчки от древността оживяват в Националния археологически музей

Игри и играчки от древността оживяват в Националния археологически музей

В събота в Европейската нощ на музеите Националният археологически музей открива изложбата "Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността".

Това е първата изложба, която представя детските игри и играчки от античността. Тя е насочена към детската публика, но няма да остави равнодушни и по-възрастните поколения.

Антични биберони, кукли, дрънкалки във формата на петле, играчка конче с колесница, древни пумпали и йо-йо и други ще бъдат представени по забавен начин на малките посетители и техните родители.

Експонатите са от класическата, елинистическата и римската епохи. Те са се съхранявали в музеите в Созопол, Несебър, Варна, Велико Търново и Пловдив.

За да предизвикат детското любопитство кураторите на изложбата са приготвили много изненади. Игри, изобразени върху древногръцки съд, ще оживеят пред очите на посетителите чрез кратка анимация. Изработените специално за изложбата реплики на истински играчки от древността - топки от плат, кукла, конче на колелца, йо-йо и пумпал от дърво, ще дадат възможност на посетителите да се докоснат до някои от популярните през онези епохи играчки.

В рамките на изложбата ще има и образователна програма, насочена към деца от 6 до 12 годишна възраст. Групи ученици от училища и кръжоци в София ще посетят изложбата. Специално за тях Музеят е създал книжка със снимки и описание на изложените предмети. Книжката и увлекателни игри, измислени от кураторите, ще ангажират децата в търсенето и разпознаването на играчки из витрините.

Забавната част от програмата предвижда оцветяване с бои на изработени гипсови реплики на играчки от древността. Оцветените реплики ще бъдат изложени в музея на 1 юни по повод Деня на детето.

Това е поредната инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, насочена към децата. Програмите им са предназначени за ученици в най-ранна училищна възраст. Целта е да предизвикат у младите хора траен интерес към историята и археологията.

Пример за това е инициативата "Магията на археологията. Първата тетрадка на малкия археолог", в която участваха 1500 второкласници през учебната 2011 – 2012 г. В рамките на изложбата "Непреходен отпечатък в историята – съкровища от гръцките музеи", открита през ноември 2013 г., повече от 800 ученици от 4-ти и 5-ти клас се запознаха с историята и ценностите на Олимпийските игри. Идеята на музея е да организира ежегодно подобни инициативи и постепенно да надгражда познанията на малките, като ги интригува, обучава и забавлява едновременно.

Откриването на изложбата ще бъде на 17 май от 11 часа в Залата за временни изложби на Националния Археологически Музей. Тя може да бъде посетена до 24 август.

Споделяне

Още от Общество