Икономическа зона "Божурище" се разширява с още 115 декара

Държавата планира развитие на индустриална зона край Кърджали

Икономическа зона "Божурище" се разширява с още 115 дка, съобщи Министерството на икономиката.

Зоната е част от Националната компания "Индустриални зони" (НКИЗ), чийто принципал е икономическото министерство. С новата придобивка тя ще заема площ от 2665 дка. До момента в зоната са привлечени 19 инвеститора, от които 14 са български компании. Те са се ангажирали да вложат 320 млн. лв. и да разкрият над 1000 работни места, съобщи неотдавна Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ.

По нейни думи заради големия интерес на турски компании към Южна България, НКИЗ предвижда развитие на индустриална зона и в района на Кърджали.

Разширението

В момента икономическа зона "Божурище" се простира на площ от 2 550 000 кв.м. Към тях се добавя имот от 115 375 кв.м, който се намира в землището на село Гурмазово, община Божурище. Той ще бъде апортиран в капитала на НКИЗ. С този акт приключва и обособяването на икономическата зона, е посочено в съобщението на икономическото министерство.

"Действието се предприема в изпълнение на залегналите в коалиционното споразумение приоритети за развитието на икономическите зони", се казва още в съобщението.

В него е посочено още, че Министерството на икономиката ще окаже необходимата административна подкрепа на зоната за привличането на "сериозни инвеститори".

Инвеститорите

С помощта на държавата зоната в Божурище се превърна в най-бързо развиващата се. За по-малко от две години бяха привлечени 19 инвеститори в автомобилната промишленост, високите технологии, складовата и логистична дейност. Заявените инвестиционни намерения са за около 320 млн. лв., а планираните работни места са над 1050.

Най-показателният пример, че зоната в Божурище е предпочитано място за позициониране и развитие на успешен бизнес е фактът, че тези, които вече са инвестирали обмислят да разширят своите производства и да удвоят инвестициите си, коментира Барес.

Такъв е примерът на германската компанията "Бер хелла Термоконтрол" (BHTC), която изгради завод за производство на контролни табла за автомобилни климатични системи, които се използват от почти всички водещи марки автомобили в света. Година и половина след старта на производството си, компанията планира да удвои инвестицията си.

Датската "Юск Бул" вече строи логистичния си център за 200 млн. лв., който ще обслужва Югоизточна Европа. Вместо на два етапа базата ще бъде направена на един, заради разрастването на бизнеса им у нас и в Румъния.

Германската "Мултивак България Продакшън", световeн лидер в опаковъчните решения, използвани за всички видове хранителни и медицински продукти, инвестира над 36 млн. лв. в развоен център, логистична база, център за професионално обучение, офиси и шоурум.

Гръцката "Лулис Мел" ще вложи 18 млн. лв. в мелница за производство на брашно.

В Божурище има и 14 български компании, които впечатляват не толкова с мащабни инвестиции, а с новаторство. Те попадат във високотехнологични сектори и предвиждат произвеждането на иновативни продукти - от лазерни технологии, през оптични устройства до промишлени автоматизирани системи.

"Клайммат", дъщерно дружество на световния лидер в производството на изкуствени стени за катерене "Уолтопия", изгради производствена база и център за научноразвойна дейност в Божурище.

"Райсволф България" строи архивохранилище и център за унищожаване на носители на данни за 2 млн. лв. "Би Ем Ес Продъкшън" също планира изграждане на технологичен и производствен център за 2 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?