"Икономист": Рецесията в Европа и гръцката криза спъват българската икономика

Рецесията, обхванала основните търговски партньори на България и кризата в Гърция, ще са основните предизвикателства, пред които икономиката на България ще се изправи в краткосрочен план, се казва в доклад на звеното за анализи на британското издание "Икономист".

Според специалистите, засега притесненията за конкурентоспособността на България трудно могат да доведат до провала на валутния борд, който поддържа българската валута на равнище 1.9558 лева за евро.

Докладът посочва, че слабото търсене на пазара на страните членки на ЕС ще ограничи износа на български стоки и услуги, но значителни промени в дефицита по текущата сметка през 2010 г. и следващата година не се очакват. Според доклада, нивата на дефицита по текущата сметка ще са средно 6.8% от БВП до края на 2011 г. Инфлацията ще е около 2.2% през 2010 г. и 2.5% през следващата година, а икономическият растеж на България е определен на 0.6% за тази година.

Преди икономическата криза България беше сред страните с най-висока инфлация в ЕС, но благодарение на рецесията, цените в България и в цяла Европа започнаха да спадат.

Експертите прогнозират, че кризата в Гърция вероятно ще удари България по отношение на търговските ѝ контакти, инвестициите и гръцките банки.

Чуждестранните анализатори предупреждават също, че влошаването на дълговата криза в Гърция и на гръцките банки, които държат около 30% от българския банков сектор, може да доведе до изтичане на средства от гръцките дъщерни банки в страната.

"Икономист" цитира представители на Българската народна банка, който заяви, че няма оттегляне на ликвидност от гръцките дъщерни банки в България. Повечето от банкерите, които управляват гърците дъщерни банки в България, също отричат "майките" на гръцки банки да източват средства от българските си подразделения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес