Илияна Йотова: Думите на Борисов нямат никакво значение. Остава на скамейката

Илияна Йотова, сн. БГНЕС

"В случая г-н Борисов просто няма друг избор, освен да остане на скамейката, на резервната скамейка". Така вицепрезидентката Илияна Йотова коментира обвинението на премиера Бойко Борисов към държавния глава Румен Радев, че разделя нацията.

Според Йотова думите на Борисов нямат никакво значение с днешна дата.

Тя каза, че се надява да бъде формирано стабилно правителство.

Илияна Йотова очаква от 45-ото Народно събрание да върне авторитета на българския парламент.

"Да има парламент, който произвежда политики, необходими за България. Да се върне авторитета на българското Народно събрание, което беше загубено през последните години, а това е важно, защото България е парламентарна република", каза тя.

Йотова коментира, че процесът по съставяне на ново правителство вероятно ще е труден, но всичко зависи от политическите партии и от това около какво ще се обединят.

"Ако се обединят само от политически сметки за оцеляване, очевидно е, че по-добрия вариант ще бъдат нови избори. Ако действително намерят силите да изпълнят определени приоритети, от които всички ние се нуждаем в момента, за да я има стабилната държава, за която говоря, тогава нека да съставят стабилно правителство. Всичко е в техни ръце", каза тя.

Йотова каза, че в президентството са готови за всякакви варианти, включително за формирането на служебен кабинет.

"Очевидно, като всяка една сериозна институция, ние сме готови за всеки един вариант. Не можем да си позволим да оставим страната, която се намира в толкова тежка криза, в един вакуум, било то политически, институционален и във всяко едно друго отношение", каза Йотова, след като поднесе цветя пред паметника на Раковски в Борисовата градина в София по повод 200 години от рождението му.

Очаква се утре държавния глава Румен Радев да направи обръщение към нацията по време на първото заседание на новия парламент.

От "Дондуков" 2 вече дадоха сигнали, че той ще изпълни бързо конституционните си правомощия около формирането на кабинета.

По конституция президентът може да връчи три поредни проучвателни мандата за съставяне на правителство и ако парламентът не успее да избере такова, се върви към разпускане на Народното събрание и със същия указ насрочване на следващи избори, организирани от служебно правителство.

Ако първата политическа сила – ГЕРБ, се провали, топката се връща при държавния глава и той връчва мандата на втората по големина парламентарна сила – "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП).

Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, поради неспособност да изпълни основното си конституционно задължение.

Споделяне

Още по темата

Още от България