Имало е натиск върху ЦИК и ВАС, твърди Михаил Константинов

Имало е натиск върху ЦИК и ВАС, твърди Михаил Константинов

Според члена на Централната избирателна комисия (ЦИК) Михаил Константинов вчерашното изказване на президента Георги Първанов "съвсем определено показва, че натиск е имало както върху членове на ЦИК, така и върху членове на Върховния административен съд".

След среща с лидерите на Синята коалиция в понеделник Георги Първанов оцени като недопустими "опитите за намеса в работата на ЦИК и на съда, независимо откъде идват тези опити".

"Той просто го казва в прав текст, в максимално допустимата форма. Изобщо, когато президентът намеква нещо, то със сигурност се е случило", каза Константинов пред БНТ във вторник.

"До този момент в България имаше два консенсуса. Първият беше няма да наказваме предишните крадци, за да можем ние да откраднем. Сега, друг е въпросът, че в момента кражбите стигнаха невиждани висоти. Вторият консенсус беше да не се опитваме грубо с неполитически средства да решаваме политически задачи", заяви членът на ЦИК, според когото проблемите с регистрацията на СДС и Синята коалиция показват, че вторият консенсус се нарушава.

"Това е опит с неполитически средства да бъде унищожен един политически субект", каза Константинов и определи като отказ от правосъдие действията на Софийския градски съд и Върховния касационен съд, които си "прехвърлят топката по регистрацията на новото ръководство на СДС".

Според него отказът от правосъдие е по-страшен от лоша, неправилна присъда, тъй като кара хората да търсят други начини на действие. "Тези, които в момента по този непочтен, незаконен начин спират една политическа сила, ще си докарат цунами на главата и после ще има да реват и да питат какво става", заяви Михаил Константинов.

"Ами, мен лично не ме натискат", каза колегата му от ЦИК, излъчен от левицата, Александър Александров, попитан дали чувства натиск в работата си в комисията.

"Ако трябва образно да се изразя, ЦИК е съдията в този мач и, ако обичат, играчите да не се занимават със съдията, а да играят по правилата на играта. Нали знаете, както във футбола, когато някой не може да играе добре играта, се занимава със съдията и обяснява колко лошо е отсъдил нещо", каза Александров. Според него ЦИК защитава конституционните права на гражданите в рамките на закона и по установения законов ред.

Той отказа да каже как ще гласува по внесеното от Пламен Юруков искане за регистрация на СДС за самостоятелно участие в парламентарните избори, като обясни, че въпросът щял да бъде решен от всичките 25 членове на комисията.

Според Михаил Константинов такава регистрация би трябвало да е невъзможна след решенията на ВАС. Той обаче предупреди за опасността въпреки, че Синята коалиция е регистрирана за участие в изборите на централно ниво, Районните избирателни комисии (РИК), които са доминирани от представители на управляващите, да откажат да регистрират нейните кандидатдепутатски листи в отделните райони. Според приетия от настоящото мнозинство закон, решенията на РИК не могат да се обжалват в съда, а единствено пред ЦИК. Ако и тя по "известни съображения на мнозинството от членовете си" потвърди отказа, според Константинов може да се стигне до положение Синята коалиция да има регистрация, но да няма кандидати.

Александър Александров обаче заяви, че такава ситуация не е възможна, тъй като за регистрацията в РИК не е нужно свидетелство за актуално състояние на партиите, а само решението на ЦИК за регистрация и съответното удостоверение.

Според Михаил Константинов възможност за манипулиране на вота има само на най-ниското ниво – в секционните избирателни комисии. В това отношение той определи като "проблемни" 3 хиляди от общо 11 500 избирателни секции.

Манипулацията може да не е много мащабна, но да опорочи мажоритарния вот, който е чувствителен към малки изменения в гласовете, каза Константинов и призова партиите да изпратят свои представители, наблюдатели и застъпници във всички секции, включително най-отдалечените и труднодостъпните.

Споделяне

Още по темата

Още от България