СГС регистрира "светкавично" СДС начело с Мартин Димитров

Софийският градски съд (СГС) регистрира ръководството на СДС начело с Мартин Димитров, два дни след като делото по вписване на промените в партията бе възобновено. Тези едва ли не "светкавични развития" идват две седмици след като бе избран нов шеф на СГС и след като Върховният касационен съд (ВКС) задължи градския съд да се произнесе по регистрацията на СДС.

В четвъртък съдия Станислава Казакова от търговското отделение на СГС се е произнесла положително по искането на партията за вписването на промените в нея, съобщиха от пресслужбата на съда.

СДС избра новото си ръководство на вътрешни избори през декември м.г., но докато начело на СГС бе соченият за близък до ДПС магистрат Светлин Михайлов, то не бе вписано.

Новото дело бе възложено на съдия от търговското отделение, тъй като съдиите от фирменото или бяха оттеглени или си направиха отводи, докато накрая СГС спря напълно това производство. Формалният мотив бе, че СГС първо трябва да реши жалбите на Николай Гацев и Янко Велев (двама изключени вече членове на СДС -бел.ред.) срещу процедурите по вътрешнопартийните избори в СДС.

Преди изборите СГС на практика отряза възможността за вписване на СДС в официалната регистрация пред ЦИК за участието на Синята коалиция в европейските избори.

Чрез мнозинството си в ЦИК представителите на тройната коалиция бяха готови да отрежат участието на СДС и въобще на цялата коалиция в изборите на Народно събрание, но това бе предотвратено от Върховния административен съд, който посочи, че бившият председател на СДС Пламен Юруков не представлява партията и не може да регистрира листи от нейно име.

След това ВКС напълно разби решенията на градския съд и политическата му мотивировка. В унизително определение за колегите от по-долната инстанция ВКС съд обясни, че функцията на един съд по регистрацията на промени в една политическа партия е единствено административна. С решението си ВКС на практика задължи СГС да регистрира партия.

Сега изглежда, че магистратите от СГС са си взели бележка и доказаха, че казусът е можел да бъде решен в рамките на два дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България