Имиграционната реформа в САЩ може да стане факт до края на полугодието

Имиграционната реформа в САЩ може да стане факт до края на полугодието

Президентът на САЩ Барак Обама отхвърли оплакванията на републиканците относно неговите предложения за промяна на американската имиграционна система. Той заяви, че е възможно да постигне сделка с Конгреса със сигурност до края на тази година и дори през първото полугодие, предаде Ройтерс.

Обама даде интервю за две испаноезични американски телевизии, за да рекламира предложенията си за даване на 11 милиона незаконни имигранти възможност да получат американско гражданство, след като влиятелна група от осмина сенатори предложи собствен план.

Ако Конгресът се забави, добави Обама пред телевизия Телемундо, "аз имам собствен законопроект, ние имаме готов текст", който да предложим на Капитолия.

Обама разясни собствените си принципи за имиграцията в Лас Вегас във вторник. Той предложи процедура за получаване на гражданство от незаконните имигранти, която е по-бърза от тази на групата сенатори. Вместо да наблегне първо на укрепването на сигурността по границите, както искат сенаторите, президентът би позволил на имигрантите без документи да започнат узаконяване на статута си, ако преминат проверки и докажат, че не представляват заплаха за националната сигурност и нямат криминално минало, платят съответните глоби и научат английски език.

Помолен от телевизия Унивисион да коментира републиканските критики на предложенията му, особено от страна на сенатора Марко Рубио, Обама изтъкна, че неговата администрация е направила повече за укрепване на сигурността по границата с Мексико "отколкото бе сторено през последните 20 години."

"Всъщност ние направихме почти всичко, което републиканците поискаха преди няколко години да бъде направено като предварително условие за напредък към цялостна имиграционна реформа," подчерта Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят