Ин витро скандал в Холандия: Лекар станал баща на 49 деца

Ин витро скандал в Холандия: Лекар станал баща на 49 деца

Починал холандски лекар, забъркан в скандал с ин витро оплождане, е станал баща на най-малко 49 деца, съобщи организацията, представяща родители и деца, родени с тази процедура в затворена вече клиника, съобщи Франс прес.

Ян Карбат, който починал през 2017 г., се оказа баща на 49 деца, родени от жени, които посетили клиниката му в Ротердам. За оплождане той изглежда е използвал своя сперма, вместо от избрания донор.

Резултатите от ДНК тестове, приключили в петък, показват, че тези 49 деца са преки потомци на покойния Карбат“, съобщи в изявление организацията ”Защита за децата“.

Случаят стана публично достояние, след като през февруари холандски съд постанови, че ДНК на лекаря трябва да стане достъпна за родителите и децата, за да извършат сравнение.

Твърди се, че преди смъртта си Карбат признал, че е станал баща на около 60 деца, преди дискредитираната му клиника да бъде затворена през 2009 г. заради нарушения на регулациите.

Организация, представляваща предполагаеми деца на лекаря, даде семейството му на съд, за да получи ДНК профила му, който бил сложен в сейф.

Това стана след съмнения за бащинството – родените с ин витро деца имали кафяви очи, докато избраният донор бил синеок, а едно от тях силно приличало на лекаря Карбат.

Споделяне

Още от Общество