Индия с над 200 000 нови случая на коронавируса за денонощие

Индия с над 200 000 нови случая на коронавируса за денонощие

Индия за първи път от началото на пандемията съобщи за над 200 000 нови случая на заразяване с коронавируса за денонощие, предаде Ройтерс.

Новозаразените са 200 739. През последните 24 часа са починали 1038 души до общо 173 123 жертви на болестта.

От началото на пандемията броят на заразените в Индия възлиза на 14,1 милиона души.

Всекидневният брой на новите случаи се увеличи с над два пъти от началото на април. А в понеделник страната излезе на второ място след САЩ по брой на всекидневните новозаразени и по този показател изпревари Бразилия.

Експерти твърдят, че религиозните празници и съпътстващите ги тържества, политическите митинги и събирането на много хора на обществени места са в основата на увеличаването на случаите на зараза. Вчера правителството дори отложи изпитите в края на учебната година, които трябваше да се проведат през май и юни.

Само за този месец новозаразените в Индия са над 2 милиона. Заради това много щати наложиха отново ограничения и частични локдауни. Най-богатият щат Махаращра, основно огнище на заразата, обяви миналата седмица локдаун през уикендите и вечерен час. Щатските власти предупредиха, че може да се стигне и до пълен локдаун в идните дни

Премиерът на столичния район Делхи Арвин Кеджривал обяви днес, че столицата въвежда локдаун през уикендите със затваряне на моловете, спортните зали и седмичните пазари. Ограничения ще има и в работата на заведения за хранене. Само най-съществените услуги и магазини ще продължат да работят.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?