Индийският вариант на Covid е по-опасен от първоначалния вирус

Индийският вариант на Covid е по-опасен от първоначалния вирус

Вариантът на коронавируса, открит в Индия, е по-заразен и има характеристики, които биха могли да намалят ефективността на ваксините. Поради това той би могъл да ускори епидемията в Индия, предупреди днес главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от Франс прес.

Индия регистрира днес над 4000 починали в резултат от усложнения, причинени от Covid-19, за 24 часа, и над 400 000 нови случая, но според експерти официалните данни са занижени.

В интервю за АФП Сваминатан, която е индийски педиатър и учен, заяви, че вариантът Бе.B.1.617, открит за първи път в Индия през октомври, безспорно е фактор, който ускорява епидемията, излязла извън контрол в страната.

Този вариант би могъл да бъде класифициран от СЗО като по-опасен от първоначалния вирус, защото е по-заразен, защото е в състояние да преодолява защитите, които дава ваксинацията, както и заради дела на смъртните случаи сред засегнатите от него пациенти, посочва Сваминатан.

В Индия, която в момента е най-тежко засегнатата страна в света от пандемията от Covid-19, заразените превишават вече 22 милиона, а броят на изгубилите битката с инфекциозната болест e 242 362, сочат данните на индийското министерство на здравеопазването.

За пети път през седмицата Индия отчита над 400 000 новозаразени дневно, а над 4000 смъртни случая - за втори пореден ден.

Страната стана глобален епицентър на новия коронавирус, тъй като на нея се падат 46 процента от общия брой заразени и 25 процента от смъртните случаи, съобщи в седмичния си доклад миналата седмица Световната здравна организация.

Споделяне

Още от Коронавирус