Инспекторатът проверява цялата прокуратура заради имотите по морето

Съдебният инспекторат започна проверка на работата на Върховната касационна прокуратурата и на прокуратурите в бургаския апелативен район заради раздадени общински имоти по морето. Проверява се и изборът от страна на ВСС на прокурора Катя Евтимова за изпълняващ функциите на административен ръководител на Районната прокуратура в Царево.

Инспекторите трябва да установят дали има образувани прокурорски преписки във връзка с неправомерно раздадени разрешителни за строеж върху общински имоти в Приморско. Проверката трябва да приключи до 30 юни.

Катя Евтимова, която е проверявана от своите колеги заради бездействието си покрай скандала с имотите в Приморско, бе избрана през миналата седмица от Висшия съдебен съвет за и.д. шеф на прокуратурата в Царево.

В момента тя е обект на проверка от Върховната касационна прокуратура за това, че през февруари 2010 година е спряла заради изтекла давност разследването за подадените декларации от роднините на магистратите, които получиха общинската земя. След избухването на скандала Евтимова започна разследване за документна измама по същия случай.

ВСС вече образува дисциплинарни производства заради имотите спрямо петима магистрати - съдиите от ВАС Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов, дъщерята на Урумов Деница, която е съдия в Благоевград, и председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Дисциплинарните състави във ВСС трябва да решат дали тези хора са уронили престижа на съдебната власт.

Съдебният съвет не започна производство срещу бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, чийто доведен син също получи разрешително за строеж като "крайно нуждаещ се". Иванов обаче вече напусна система заради скандала "Красьо".

Покрай този скандал обаче бившият магистрат наплете един куп интриги в държавното обвинение. Той спомена, че шефът на етичната комисия във ВСС Цони Цонев (бивш висш административен прокурор) е бил близък приятел с районния прокурор на Царево Кънчо Крумов.

Иванов изнесе информацията, че майката на Крумов също е получила право на строеж като крайно нуждаеща се, което бе потвърдено от самия районен прокурор.

Бившият бургаски прокурор нападна Цонев и за отношението му към сегашния зам.-апелативен прокурор на Бургас Жанет Красимирова. По думите му тя се е възползвала незаконно от апартамент, но разследването на Софийската градска прокуратура е било прекратено поради изтекла давност. Иванов заяви, че именно шефа на етичната комисия се е изказал ласкаво за нея при повишението ѝ от редови прокурор до зам.-шеф.

Цони Цонев и Кънчо Крумов отхвърлиха твърденията с обяснението, че не са приятели. Шефът на етичната комисия сподели още, че след получен инсулт през 2005 г. не може да ходи нито на лов, нито на море.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?