Институциите отрекоха водата в София да е замърсена

Депутат от БСП разпространи фалшивата информация, ГЕРБ сигнализират ДАНС и прокуратурата

Институциите отрекоха водата в София да е замърсена

Разпространявана във Фейсбук информация, че чешмяната вода в София е отровна, накара институциите и концесионера на мрежата "Софийска вода" да опровергават "предупреждението". В него се каза, че водата в язовир "Искър“ е замърсена и не трябва да се ползва течността от чешмите. Съобщението беше публикувано и в профила на депутата от БСП Таско Ерменков, който призова властите или да вземат мерки, или да опровергаят информацията.

Тя беше отречена още в събота от "Софийска вода", които пуснаха на сайта си и данни от последните измервания за замърсители. Те са правени същия ден и не показват някакви проблеми. В неделя във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова също заяви, че показателите за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма. По-късно същото увериха и от столичната здравна инспекция, която отговаря за чистотата на водата.

ОТ ГЕРБ пък обявиха, че ще сезират прокуратурата и ДАНС за статуса на Таско Ерменков, в който се разпространява фалшивата новина.

От "Софийска вода" обясниха, че контролни проби за качеството на водата се взимат всеки ден в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на компанията по целия ѝ път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

"Не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество", заяви и кметът Фандъкова. Тя добави, че е възложила да бъдат взети допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа и да се изследват по всички показатели за допълнително спокойствие на гражданите.

Столична община сигнализира компетентните институции за установяване на източника на анонимното невярно твърдение.

От ГЕРБ обявиха, че ще сезират ДАНС и прокуратурата заради статуса на Таско Ерменков. "Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във "Фейсбук". Защо го е направил той, не мога да кажа", заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

"Къде са БСП, къде е г-жа Нинова, защо и дали те ще се намесят? Ако те не се намесят, защо няма да се намесят? Ако предишният път са се смели на г-н Ерменков, този път отново ли ще се смеят? Тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят", заяви още Иванов.

Междувременно Ерменков написа във Фейсбук, че реагирал с пост в социалната мрежа, тъй като получавал много съобщения и обаждания, че има проблем с водата. През профила си той благодари на ДАНС за бързата реакция по случая и добави, че шефът на агенцията Димитър Георгиев в личен разговор го информирал, че тази фалшива информация се разпространява от седмица.

Споделяне
Още от България