Институциите отрекоха водата в София да е замърсена

Депутат от БСП разпространи фалшивата информация, ГЕРБ сигнализират ДАНС и прокуратурата

Институциите отрекоха водата в София да е замърсена

Разпространявана във Фейсбук информация, че чешмяната вода в София е отровна, накара институциите и концесионера на мрежата "Софийска вода" да опровергават "предупреждението". В него се каза, че водата в язовир "Искър“ е замърсена и не трябва да се ползва течността от чешмите. Съобщението беше публикувано и в профила на депутата от БСП Таско Ерменков, който призова властите или да вземат мерки, или да опровергаят информацията.

Тя беше отречена още в събота от "Софийска вода", които пуснаха на сайта си и данни от последните измервания за замърсители. Те са правени същия ден и не показват някакви проблеми. В неделя във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова също заяви, че показателите за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма. По-късно същото увериха и от столичната здравна инспекция, която отговаря за чистотата на водата.

ОТ ГЕРБ пък обявиха, че ще сезират прокуратурата и ДАНС за статуса на Таско Ерменков, в който се разпространява фалшивата новина.

От "Софийска вода" обясниха, че контролни проби за качеството на водата се взимат всеки ден в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на компанията по целия ѝ път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

"Не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество", заяви и кметът Фандъкова. Тя добави, че е възложила да бъдат взети допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа и да се изследват по всички показатели за допълнително спокойствие на гражданите.

Столична община сигнализира компетентните институции за установяване на източника на анонимното невярно твърдение.

От ГЕРБ обявиха, че ще сезират ДАНС и прокуратурата заради статуса на Таско Ерменков. "Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във "Фейсбук". Защо го е направил той, не мога да кажа", заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

"Къде са БСП, къде е г-жа Нинова, защо и дали те ще се намесят? Ако те не се намесят, защо няма да се намесят? Ако предишният път са се смели на г-н Ерменков, този път отново ли ще се смеят? Тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят", заяви още Иванов.

Междувременно Ерменков написа във Фейсбук, че реагирал с пост в социалната мрежа, тъй като получавал много съобщения и обаждания, че има проблем с водата. През профила си той благодари на ДАНС за бързата реакция по случая и добави, че шефът на агенцията Димитър Георгиев в личен разговор го информирал, че тази фалшива информация се разпространява от седмица.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?