"Интересно" и "не само" – как е договорено Борисов, а не Радев да води делегацията в ООН

Според Захариева решението е съгласувано с държавния глава

Екатерина Захариева

Очаквано, решението премиерът Бойко Борисов, а не президентът Румен Радев да води българската делегация за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, отвори нов фронт на конфронтация между държавния глава и управляващите.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни в петък, че решението на правителството Борисов да замине в края на месеца на САЩ е заради завършилото българско европредседателство.

Захариева каза, че това е било договорено между кабинетите на президента и премиера.

"В никакъв случай не говорим за някакви спекулации, които се чуват. Президентът Радев знае за това. Имало е писма между двата кабинета, среща между кабинетите на президента и на премиера", каза министърът.

Само преди два дни обаче от президентството завиха пред Клуб Z, че това решение не е било обсъждано с президентството.

След коментара на Захариева главният секретар на президентската администрация полк. Димитър Стоянов коментира във Фейсбук:"Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само .... Колко и е трудно на уважаемата г-жа Захариева ...".

Така и не стана ясно кое е "интересното" в съдържанието на писмата и какво се крие зад многозначителното "и не само".

Външният министър обясни в петък, че според правилата на ООН е възможно страната да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министъра на външните работи, като те могат и да се ротират в зависимост от темите.

По думите ѝ с оглед на българското европредседателство и глобалните теми, преценката е била, че е добре тази година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

"Аз мисля, че комуникация между институциите има, сигурно винаги има какво да се подобрява, но това е двустранен процес, не може само да е от страна на премиер към президент например, би трябвало да е в двете посоки", коментира Екатерина Захариева.

Недомлъвките и напрежението между управляващите и президента обаче са видни от непрестанната словесна канонада на взаимни обвинения, засилващи се в последните месеци.

Паралелно с това нараства и взаимното недоверие, както пролича от казуса с липсващия указ на президента за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за нов вътрешен министър.

Именно невнасянето на указа в парламента отложи планираното за четвъртък гласуване на три министерски оставки и избор на нови министри. Както се разбра, че правителството е внесло в президентството искането за освобождаване на Маринов в сряда сутринта, макар че самата му номинация за министър бе обявена от премиера в понеделник.

От президентството заявиха, че държавният глава не можел да взема кадрови решения "под натиск" и че ще подпише указа след завръщането си от Рига в петък.

Президентът и правителството трябва да съгласуват и смяната на няколко десетки посланици, но процесът зацикли и няма публична информация как вървят преговорите.

Държавният глава системно критикува управляващите по широк кръг теми – от съмненията за корупцията до провала на модернизацията на армията, но миналата седмица в обръщение към нацията посочи, че предсрочни избори не отварят перспектива.

По-късно премиерът Борисов разтълкува пред медиите какво е искал да каже Радев: "Той каза, че сега не е моментът за избори, но ако има една нова партия, това вече ще е друго. Хващайте нюансите". Управляващите смятат, че президентът се опитва да инициира нов политически проект и да свали правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България